Pályázat a családokért, a gyerekekért

Kérdésre válaszolva az államtitkár a pályázat két fő célkitűzését emelte ki. Az egyiknek azt nevezte, hogy segítsék a fiatalok felkészítését a házasságra, a gyermekvállalást és az ezzel kapcsolatos mindenféle közösségi munkát, és támogassák az együttgondolkodást a problémák megoldása érdekében. Mint mondta, ezzel kapcsolatban az egyházak is pályázhatnak, hiszen főleg a katolikus, a református és az evangélikus egyházban nagyszerű kezdeményezéseket lehet találni e téren. A már meglévő tapasztalatokat, a házasságra való felkészítés gyakorlatát szeretnék többek közt bemutatni olyan fiataloknak, akiknek erre esetleg eddig nem volt lehetőségük. Az államtitkár hangsúlyozta: ezzel nem „hittérítés” a céljuk, hanem a gyakorlati tudás átadása.

A pályázat másik fő területének nevezte Soltész Miklós a házasságban felmerülő nehézségek orvoslását. Mint mondta, egy súlyos betegséggel született gyermek vagy fogyatékossággal élő családtag nevelése, gondozása a család teljes kimerüléséhez, fásultságához vezethet. A pályázat révén szeretnék, ha az ilyen családokat közösségek önkéntes munkával támogatnák, ezzel biztosítva az érintettek pihenését, erőgyűjtését.

A kiírás szerint a pályázat célja a családhoz, a gyermekekhez, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó társadalmi viszonyulás javítása, a családi élet negatív jelenségeinek megelőzése, a fiatal gyermekes családok támogatása, kisközösségi kezdeményezések, például úgynevezett családi erőforrásközpontok életre segítése.

A kiírásban kitértek arra, hogy a helyi civil szervezeteknek, az egyházaknak mindebben jelentős szerepük lehet a pozitív, követendő minták bemutatásával. Ilyen lehet például a szakszerű tanácsadás, a gyermekfelügyelet megszervezése, mely segíti a helyi családok életét, vonzóbbá téve ezáltal a fiatalok számára a családalapítást, gyermekvállalást.

A pályázók 10 és 50 millió forint közötti támogatást kaphatnak, pályázni 2011. szeptember 15-éig lehet.

 

Fotó: Bókay

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .