A magyar betlehem bélyegen

A Magyar Posta idei bélyegsorozata különösképpen megdobogtatta a szívemet. A kilencven forintos bélyeg képének bal oldalán ugyanis a szülőfalummal szomszédos település, Nagykarácsony temploma látható, mellette pedig Magyarország legnagyobb, ugyanott található kültéri betlehemének részlete. Az elsőbbségi küldeményre tehető száztizenöt forintos bélyeg szintén római katolikus templomot és betlehemet ábrázol: a Somogy megyei Vörsön találhatót. A bélyegeket Hajdú József fotóművész képeinek felhasználásával Domé Eszter grafikusművész tervezte.

A két templom közül a Fejér megyei a fiatalabb. A település csak 1952-ben vette fel a Nagykarácsony nevet, korábban Karácsonyszállás és a zirci ciszterci apátság birtoka volt, az előszállási uradalomhoz tartozott a terület. Az itt élők számára óriási megbecsülést és örömet jelentett, amikor hetvenöt évvel ezelőtt, 1936-ban Pázmándi István építész tervei alapján felépült a templom, melyet a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szenteltek fel. Ritka belső térrel rendelkezik, míves fafaragványokkal látták el a karzatot, s fakazettás a mennyezet is. A Takács István festőművész által készített oltárkép azt a jelenetet ábrázolja, amikor Szent István felajánlja az országot Szűz Máriának. Az oldalfalakon lévő képeket Patay László festette 2001-ben, az adventi ünnepeket bevezető és követő szentekről: Xavéri Szent Ferenc, Damaszkuszi Szent János, Szent Miklós, Szent Lucia, Szent István, Szent János, az aprószentek és Szent Szilveszter.

Az első évtizedben még csak filiaként működött egyházközség 1945-től kapott plébánia rangot és helyben lakó plébánost. Ma az előszállási Kisboldogasszony-plébánia látja el. Az óriási kültéri magyar betlehem Mihályi Miklós plébános kezdeményezésére, 2001 adventjére született meg, és életnagyságú figuráival immár tíz éve fogadja a zarándokokat advent és karácsony idején. Mostantól pedig már postabélyegen is látható e kicsiny falu két fontos nevezetessége.

 

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .