A kulturális örökség feltárása

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület kutatócsoporti pályázatának ez évi nyertesei között szerepel a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora, Véghseő Tamás egyháztörténész pályázata is.
A Magyar Tudományos Akadémia székházában Lovász László elnök ünnepélyes eredményhirdetésen hozta nyilvánosságra a kilencedik alkalommal kiírt Lendület kutatócsoporti pályázat ez évi győzteseit május 22-én. A kiírásra százöt kutató adta be pályázatát az ország felsőoktatási intézményeiből és az Akadémia kutatóintézeteiből. Közülük huszonegy pályázatot talált támogatásra méltónak a zsűri.
A különböző tudományterületekről érkező nyertesek között szerepel a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora, Véghseő Tamás egyháztörténész pályázata is, aki A magyar görögkatolikusok identitáskeresése, önszerveződése és egyházszervezeti fejlődése az első magyar nyelvű liturgikus szövegek megjelenésétől (XVIII. század második fele) ­Dudás Miklós hajdúdorogi püspök haláláig (1972) címmel nyújtott be ötéves kutatási tervet.
A program végrehajtására szerveződő kilencfős kutatócsoport munkáját és az egyháztörténeti kutatásokat Véghseő Tamás vezető kutató koordinálja majd. Az egyházjogi szekció munkáját Szabó Péter, míg az egyházművészeti kutatásokat Terdik Szilveszter irányítja. A 2023-ig tartó projektidőszak során a kutatók szakcikkekben és kismonográfiákban mutatják be az elért eredményeiket. A program zárásaként a Magyar Görögkatolikus Egyház történetét és kulturális örökségét feltáró nagymonográfiát terveznek megjelentetni magyar és angol nyelven.
Az MTA közreműködésével és finanszírozásával működő kutatócsoport jelentős mérföldkő a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola életében. Méltó megkoronázása azoknak a törekvéseknek, amelyek célja az elmúlt években a főiskola kutatóintézményi jellegének kialakítása és megerősítése volt.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .