A kereszténység a legnépesebb vallás

 

A kutatóintézet adatai szerint a világon összesen 5,8 milliárd ember, tehát a 6,9 milliárd fős emberiség nyolcvannégy százaléka követője valamely vallásnak. Így tehát 1,1 milliárdnyian vannak azok, akik vallástalannak tartják magukat, s a keresztények és a muzulmánok után ők alkotják a harmadik legnagyobb csoportot.
A vizsgálathoz a világon 2010-ben megtartott kétezerötszáz népszámlálás adatait használták fel az amerikai kutatóközpont munkatársai.


 

A világ lakosságának egyharmada (32 százaléka) keresztény, egynegyede (23 százaléka) az iszlám vallás híve, hetede (15 százaléka) pedig buddhista; 400 millió ember (a világ lakosságának 6 százaléka) különböző helyi természeti vallások, illetve afrikai, kínai, amerikai, ausztráliai regionális vallások követője. Az olyan, kisebb vallási közösségek, mint például a bahaiok, a jainisták, a szikek, a taoisták, a tenrikyo- és wicca-követők vagy a Zoroaster-követők öszszesen 58 millióan vannak, ők a világ népességének egy százalékát jelentik.

A vallások földrajzi megoszlása viszonylag jól ismert. A hinduk 99 százaléka és a buddhisták 90 százaléka, valamint a muzulmánok 62 százaléka Ázsiában és a Csendes-óceán térségében él. Az iszlám követőinek 20 százaléka a Közel-Keleten, illetve Észak- Amerikában él, majdnem 16 százalékuk pedig a Szaharától délre eső afrikai államokban. A zsidók 44 százaléka Észak-Amerika, 41 százaléka pedig Észak-Afrika lakosa (idetartozik Izrael lakossága is). A magát vallástalannak mondó 1,1 milliárd ember közül 700 millióan a Kínai Népköztársaságban élnek.

A kereszténység a legjobban elterjedt világvallás. Európa lakosságának 26 százaléka keresztény. A Latin-Amerikában és a Karib-tenger vidékén élő lakosság 24 százaléka, Afrika Szaharától délre eső részének ugyancsak 24 százaléka, Észak-Amerika lakosságának 12 százaléka, az Ázsiában és a Csendes-óceán térségében élők 13 százaléka vallja magát kereszténynek.

A Föld lakosságának átlagéletkora 28 év. A muzulmánok és a hinduk átlagéletkora 26, illetve 28 év, a keresztényeké 30 év, a vallástalanoké és a buddhistáké 34 év, a zsidó vallásúaké 36 év.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .