A kereszt üzenete

A kutyáról és Mária Magdolnáról írt dolgozatból persze botrány lett, ám számunkra mindenképp jó e történet arra, hogy elgondolkodjunk, kik álltak Krisztus keresztje mellett. Kik vették körül élete utolsó napjaiban, s hogyan viselkedtek, hogyan viszonyultak hozzá és szenvedéséhez. Tudták-e, hogy ő a Megváltó? Ha nem tudták, csak érezték, miért nem hittek? S miért kiáltotta a tömeg Barabbás nevét? Hogyan lehetséges, hogy sokak élete gyökeresen megváltozik, amikor megérti a kereszt üzenetét? Segíthet-e tökéletesebb és teljesebb önismeretre a feltámadás és a Messiás valódi természetének felismerése? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat az olvasó az Emberek a kereszt körül című könyvből.


Jézus kortársainak jellemét és tetteinek okait kutatva Cseri Kálmán rávilágít arra, mi motiválhatta Júdást, mi játszódhatott le Kajafás, Pilátus és Heródes lelkében, hogyan élte túl Péter, hogy háromszor is megtagadta Mesterét. Szó esik a sokaságról, a latorról, a kereszt tövében megtért római századosról és Jánosról, a hű tanúról is. A szeretett tanítvány csöndesen és hűségesen állt Jézus keresztje mellett, „és mindent megfigyelt, hogy hiteles tanúja legyen kínhalálának és feltámadásának, s tanúságtétele segítsen nekünk is, hogy higgyünk Jézusban, valamint e hitben életünk legyen”.

 

Az Emberek a kereszt körül nemcsak válaszokat ad, hanem számos kérdést is feltesz, s ezeken alkalmas órákban érdemes elgondolkodni: „Vajon mennyi a látszat és mennyi a valóság életünkben? Vajon hol tartunk mi? Milyen közel az Úr Jézushoz? Nem próbálkozunk-e olykor mi is azzal, amivel Júdás, hogy alkalmatlan embereknek beszélünk a bűneinkről? Nem kíséreljük- e meg mi magunk jóvátenni vétkeinket? Nem gondolkodunk-e úgy: nekem kell vezekelnem azért, amit elkövettem? Nem kell vezekelni! Jézus megbűnhődött minden bűnödért. Csak ezt kell komolyan venned.” De ezt nagyon komolyan, mély hittel és alázattal.

 

(Cseri Kálmán: Emberek a kereszt körül. Harmat Kiadó, Budapest, 2013. A könyv megvásárolható az Új Ember könyvesboltjában.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .