A katona Márton Áron nyomában

Fotó: Romkat.ro

Az út célja az volt, hogy a résztvevők bejárják Márton Áron, az első világháborúban katonai szolgálatot teljesítő székely ifjú, a későbbi nagy püspök élete e korai és igen nehéz szakaszának helyszíneit. Márton Áron megsebesülésének 100. évfordulója alkalmából tavaly július 28. és augusztus 2. között szerveztek első alkalommal főegyházmegyei zarándoklatot a fennsíkra.
A szervezők így írtak a helyszínről és Márton Áronról: Az első világháborúban a Doberdó-fennsík védelmének legkritikusabb pontjain leg­inkább magyar katonák, nagyapáink és dédapáink ontották vérüket, miközben a legnehezebb körülmények között, hősiesen védték a sziklás karsztfelszínben oly nehezen kialakított harcállásokat. A fenn­síkon fekvő Doberdó falu neve (Doberdo del Lago) lett számukra az egész frontszakasz megnevezése. Kis területen nagy létszámú hadseregek csaptak össze közel két és fél éven át. Ez idő alatt csaknem egymillió-százezer olasz katona tűnt el, halt meg vagy sebesült meg, míg a Monarchia vesztesége ennek mintegy a fele volt. A háború után a Doberdó-fennsík Olaszországhoz került, a mai olasz–szlovén határ közelében.
A 19. életévét épp csak betöltött Márton Áron itt kezdte meg harctéri szolgálatát. A 82. székely gyalogezred katonájaként San Martino del Carso falu közelében a temesvári 61. gyalogezred 8. századához volt beosztva. Harctéri szolgálatának kezdete 1915. november 6. Néhány héttel később szakaszvezetővé, majd 1916. július 1-jével zászlóssá léptették elő. Július 19-én megsebesült: a lövés a vállát és felkarját érte.
Az idei zarándoklat során készült fotók, Ferencz Kornélia beszámolója és Kovács Gergely posztulátor zarándoknaplójának részletei az érsekség weboldalán olvashatók: ersekseg. ro/hu.

Forrás és fotó: Romkat.ro

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .