A hűség szobránál

Az alkotás felavatásán Áder János köztársasági elnök beszédében megjegyezte: a nemzet belső kiegyezését az szolgálja, ha a résztvevők nemcsak a néhai szlovákiai magyar politikus szobra köré gyűlnek, hanem kiállnak az elvei mellett is. Esterházy János alakja figyelmeztet, hogy nekünk, ma élőknek és az utánunk jövőknek dolgunk van azzal, amit ránk hagyott emberi példájával. Áder János hangsúlyozta: Polgári szabadságjogainkhoz, európaiságunkhoz való hűségünk arra kötelez minket, hogy újra meg újra emlékeztessünk arra a történelmi tényre, hogy a nácizmus és a kommunizmus rémálma egyaránt ártatlan milliók véráldozatát követelte.

Az ünnepségen megjelent többek között Esterházy Alice, a mártír politikus lánya, Mádl Dalma, a néhai köztársasági elnök felesége, Erdő Péter bíboros, Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere és Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Nagy János felvidéki szobrászművész alkotását ökumenikus szertartás keretében áldották meg.

Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .