A hét szentjei

Május 21. – Magallanes Szent Kristóf áldozópap és társai vértanúk

Mexikóban született 1869-ben. A súlyos keresztényüldözés idejében huszonnégy kereszténnyel együtt halt vértanúhalált. Közöttük papok és világi hívek voltak, akik megvallották Krisztus királyt. 1927-ben haltak meg hitük megvallásáért.

Május 22. – Szent Rita szerzetesnő

1381 körül Umbriában született. Durva, italozó férjét átformálta imádságával és nagy türelmével. A szegényeket nagylelkűen támogatta. Férje és gyermekei halála után Casciában az Ágoston-rendi apácák kolostorába lépett be, ahol a szeretet és türelem példaképe lett. 1447-ben hosszú betegség után halt meg. Közkedvelt szent, nehéz ügyekben fordulnak hozzá segítségért.

Május 23. – Boldog Apor Vilmos püspök és vértanú

1892-ben született Segesváron. 1915-ben Nagyváradon részesült a papszentelésben. 1918-tól Gyula plébánosa volt 1941-ig, győri püspöki kinevezéséig. Félelmet nem ismerve pártfogolta az üldözötteket, segítette a menekülteket, ismételten tiltakozott a zsidóüldözés ellen. Győr megkímélése végett a német hadvezetőségnél is eljárt. 1945 nagyhetében körülbelül kétszáz menekültről gondoskodott a püspöki vár pincéjében. Március 30-án, nagypénteken a menekülteket védelmezte, amikor egy orosz katona lelőtte. Április 2-án halt meg, és a győri karmelita templomban temették el. Ünnepét a székesegyházba való átvitel napján tartjuk, amely 1988-ban történt meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .