A hét szentjei

Ünnepüket az egyik alapító, Falconieri Szent Elek mennyei születésnapján tartja az egyház. Később női ága is alakult, több kongregációja van az egész világon. A magyar rendtartomány a firenzei tartományhoz csatlakozott, amely a XIX. században alakult, amikor néhány harmadrendi (segítők) csoporthoz tartozó hölgy a Ss. Annunziata (Legszentebb Angyali Üdvözlet)-templomban Giugliana Signorini vezetésével úgy határozott, hogy közös életet kezdenek el Firenze közelében. Ez 1854 körül történt. A magyarországi rendtartományt 1922-ben alapította Marchi M. Cirill szervita atya és Baitz M. Erzsébet nővér. 1950-ben feloszlatták a rendet is a többihez hasonlóan (száztíz tagja volt), és 1991-ben újraindult a szerzetesi élet.

Damiáni Szent Péter püspök és egyháztanító (Február 21.)

Ravennai szegény családból származott, és testvére iránti tiszteletből, aki gondos nevelésben részesítette, vette fel az ő nevét is: Damján. Tanulmányait Ravennában, Faenzában és Padovában végezte. Szerzetes lett, prédikált a népnek, és megszigorította a monostor fegyelmét. A nehéz történelmi időkben a pápákat segítette, pápai követként is az egyház megújulásáért fáradozott. IX. István pápa bíborossá és Ostia püspökévé nevezte ki. 1072. február 22-én halt meg. Jelentős írásaiért és a reformokban való tevékeny részvétele miatt nyerte el XII. Leó pápától az egyháztanítói címet 1828-ban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .