A máltai lovagrend nagymestere hazánkba látogatott

A hazánkban széleskörűen ismert Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely az idei esztendőben ünnepli megalapításának huszadik évfordulóját, a kilencszáz éves Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete. A rend a XII. században jelent meg Magyarországon, s mialatt aktív részt vállalt a keresztes hadjáratok és a szentföldi zarándoklatok segítésében, ispotályokat létesített hazánkban. A XVII. század közepétől szünetelt a magyarországi működés; közel háromszáz évvel később, 1928-ban alakult meg a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége. Székhelyük a budai Várban volt, de az 1945-ös szovjet megszállás után a rend nem működhetett tovább, tagjai emigrációba kényszerültek. Ezt követően a magyar tagozatot a külföldre szakadt lovagok tartották fent, hajdani székházukat csak a kilencvenes években kapták vissza. Ezt a visszatérést segítette az akkor már működő Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

A lovagrend feladatai közé tartozik a karitatív és szociális munka, valamint a hitélet ápolása. Együttműködnek az állami szervezetek mellett a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával, de a protestáns Johannita Lovagrend magyarországi tagozatával és a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartóságával is.

Lapzártánkkor Sólyom László köztársasági elnök fogadta Fra Matthew Festing nagymestert a Sándor-palotában. A megbeszélésen a magyarországi és európai cigányság integrációs problémája is szóba került. Az államfő a találkozó után az újságíróknak elmondta: rendkívül tiszteletre méltó és biztató az a munka, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végez Magyarországon és a világon. Ez a munka a szegények, elesettek segítésén kívül a romák problémáira is fókuszál, amely olyan európai probléma, amely “különösképpen kiéleződött a Csehországon, Szlovákiában, Magyarországon, Románián keresztül a balkánig terjedő térségben” – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Sólyom László kiemelte a szeretetszolgálat romák számára szóló programjait, különös tekintettel a roma gyerekek iskoláztatására, a jogi tanácsadásra és a munkaközvetítésre. A köztársasági elnök kifejezte reményét, hogy a Máltai Lovagrend a roma integráció terén más országban szerzett tapasztalatait Magyarország is hasznosítani tudja, és fontosnak nevezte, hogy a magyar máltai Szeretetszolgálat munkájában kiemelt helyen van a határon túli – elsősorban kárpátaljai – magyarság segítése.

Fra Matthew Festing felvetette, hogy a máltai szeretetszolgálat és a máltai lovagrend magyarországi működését egyezmény keretében kellene formalizálni, ezt a kérést Sólyom László – mint mondta – eljuttatja a kormányzat felé. Sólyom László meghívta vendégét június 27-ére, a vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulója alkalmából tartandó ünnepségekre.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .