A hét szentje Boldog Francesco Faà di Bruno

Szardíniai nemesi család gyermeke volt, a legfiatalabb Luigi Faà di Bruno márki tizenkét gyermeke között. Gondtalan, boldog gyermekévei voltak, ugyanakkor a hívő katolikus családban már korán megtanulta, hogy a kiváltságok ellenére – vagy inkább épp azért – segíteni kell a szegény, kiszolgáltatott embereket.
Mint legkisebb fiú katonai pályára lépett – részt vett a szárd–osztrák háború egyik utolsó, fontos ütközetében, a novarai csatában (1849). A háború mély nyomokat hagyott benne; leszerelt, lemondott tiszti rangjáról, és elment Párizsba, ahol matematikát tanult. Hazatérve a torinói egyetem professzora lett, közben pedig megszerezte a doktori fokozatot. Francesco Faà di Bruno a világ egyik vezető matematikusa volt. Számos jelentős fölfedezést tett a modellelmélet és az elliptikus függvények elmélete terén. Az ő nevét viseli a Faà di Bruno-képlet. Mintegy negyven tudományos cikk szerzője volt, amelyek francia, amerikai és olasz folyóiratokban jelentek meg.
Mindeközben egyre inkább részt vállalt abban a szociális reformban, amely akkoriban Torinóban zajlott. Bosco Szent János (Don Bosco) közeli barátja és munkatársa lett. Segített hajléktalanszállásokat, valamint idős emberek számára otthonokat létrehozni. Emellett fölépíttetett egy templomot (Nostra Si­gnora del suffragio – a purgatóriumban szenvedő lelkeket segítő Szűzanya tiszteletére) azoknak a katonáknak az emlékére, akik az olasz egységtörekvések harcaiban vesztették életüket.
Francesco már a negyvenes éveiben járt, amikor megérett benne a papi hivatás gondolata. Elkezdte teológiai tanulmányait, ám akkoriban nem fogadták szívesen a kései hivatásokat. Végül IX. Piusz pápánál föllebbezett, akinek külön engedélyével 51 éves korában mégis pappá szentelték.
1881-ben megalapított egy női jótékonysági szervezetet, amely évtizedekkel később szerzetesrenddé alakult (Suore Minime di Nostra Signora del Suffragio), hogy segítséget nyújtson az akkoriban igen kiszolgáltatott helyzetben lévő női háztartási alkalmazottak, cselédek, illetve leányanyák számára. Francesco Faà di Bruno a közösséggel létrehozott Torinóban egy menedékházat prostituáltak részére, ami akkoriban egészen rendkívüli volt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .