A főváros harangjai

Walser Ferenc 1827-ben, egy kádármester fiaként született Pesten. Harangöntősegédnek állt, 1847-től Ausztriában és Németországban tanult tovább. Lipcsében elsajátította a tűzoltófecskendők gyártásának titkait is. Miután hazatért, 1858-ban kezdte meg önálló működését. Kilenc évvel később átvette hajdani mestere, Schaudt Antal harangöntő műhelyét, majd 1870-ben gyártelepet alapított, ahol kétszáz munkásnak adott megélhetést. Gyára Budapesten, a Kerepesi út, Nagykereszt út sarkán volt, az egykori városi tűzraktár épületében. Harangjaival és tűzoltószerkezeteivel nemcsak a hazai szükségletet látta el, hanem jelentős kivitele is volt.  A rohamosan fejlődő és egyre népesebb fővárosban számos templom is épült. Köztük a Szent István-bazilika, amelynek több harangját is Walser Ferenc készítette. Közöttük a Nagyboldogasszonynak szenteltet, amely a bazilika egyetlen ma is meglévő eredeti harangja. A több mint háromezer kilogrammos harang 1863-ban készült.

Szintén Walser Ferenc öntötte az idén százéves Jézus Szíve-templom harangjait. A négy, 1891-ben készült harang közül ma már csak egy van meg – a többit hadicélokra beolvasztották. A gyárat az alapító fia, ifj. Walser Ferenc vette át, akinek munkái szintén megtalálhatók a főváros számos katolikus és protestáns templomában, és szerte az országban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .