A fogyhatatlan fény felé

Az ünnepen jelen volt és beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár.
Erdő Péter bíboros hangsúlyozta: öröm látni, hogy Budapesten, városunk közepén a Duna fölé kereszt emelkedik, s mostantól minden este díszkivilágításban jelenik meg, a főváros jóvoltából. A fénylő kereszt a remény jele. Krisztus föltámadása emlékeztet arra az isteni szeretetre, amely minket is örök boldogságba hív. Krisztus keresztáldozata és föltámadása itt maradt köztünk a szentmisében és az Oltáriszentségben. Táplálékunk és erőforrásunk lett. Emlékeztessen ennek a keresztnek a fénye arra, hogy az eucharisztikus világkongresszusra készülünk. Amikor meglátjuk ezt a fényt, imádkozzunk azért, hogy 2020. szeptember 13. és 20. között a nagy találkozó itt, Budapesten városunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon.
A főpásztor szerte a világon arra kért minden katolikust, akik az EWTN Magyarország televízió tudósításán keresztül kapcsolódtak be az eseménybe, hogy imádkozzanak együtt az eucharisztikus kongresszusért.
A bíboros a díszkivilágítás megáldásakor a következőket mondta:
„Könyörögjünk! Urunk, Istenünk, világosság teremtője, minden emberi lét forrása és eredete, kérünk, tekints kegyesen szolgáidra, akik ezt a díszvilágítást készítették, és akik ezen az ünnepi alkalmon itt jelen vannak! Templomaink külső formája, a harangok szava és a kereszt mindig olyan jelek, melyek figyelmeztetnek és hívnak minket a te dicséretedre. Add, hogy ezekhez hasonlóan az újonnan elkészült díszvilágítás is, amely mostantól fogva fővárosunk ékessége, ezt a célt szolgálja, s eredményezzen az itt lakó emberekben még mélyebb hitet és odaadóbb szeretetet. Kérünk, add, hogy a sötétségben kivilágított kereszt őrködjék az itt lakók éjszakai nyugalma felett, és hogy földi életünk végén, a világ sötétsége után eljuthassunk hozzád, a fogyhatatlan fényhez, akiben élünk, mozgunk és vagyunk. Szentelje meg a kereszt új díszkivilágítását az Atya, a Fiú és a Szentlélek, hogy akik az Úr Jézusra gondolva meghajolnak és imádkoznak e kivilágított kereszt előtt, testi-lelki erőt és üdvösséget nyerjenek. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.”
Ezt követően Erdő Péter bíboros megáldotta a megújult díszkivilágításban fénylő keresztet.
Több mint egy évtizeddel ezelőtt, 2001. augusztus 12-én adták át a pálos rend Sziklatemploma fölött fél évszázad elteltével újraállított keresztet. A korábbi feszületet 1951. július 16-ára virradó éjjel döntötték le, az új kereszt pedig pontosan a történtek 50. évfordulóján került a Sziklatemplom fölé.
A gránitburkolatú feszület, amelyet akkor egyszerű kivilágítással is elláttak, alig egy méterrel lett kisebb a korábbinál, a geológiai viszonyok miatt azonban már egy másik sziklaszirtre állították. A Gellért-hegyi kereszt újraállítását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma – kormányhatározat alapján – ötmillió forinttal támogatta.

Kuzmányi István
Forrás és fotó: MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .