Türelemmel és együttérzéssel

Fotó: Merényi Zita

 

A hajléktalan emberek közterület-használatát korlátozó jogszabályok miatt idén október 15-én kezdődik a téli krízisidőszak a hajléktalanellátásban.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felkészült a várható feladatainak ellátására, és azt kéri a lakosságtól, hogy türelemmel és együttérzéssel tekintsen az otthon nélkül maradt emberekre.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan embereket segítő küldetése ma is ugyan­az, mint huszonnyolc évvel ezelőtt, az első szálló megnyitásakor volt: segítséget nyújtani az utcára került, korábbi életüket elveszített embereknek. A szeretetszolgálat ugyanazt vallja, és ugyanúgy tekint a nincstelen emberekre, mint korábban tette, segítő szervezetként áll mellettük.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményei az elmúlt években férőhelyhiány miatt senkit nem utasítottak el, ha megteltek a szállók, a karitatív szervezet ideiglenes férőhelyeket hozott létre, amíg erre szükség volt. A szeretetszolgálat ugyanezt az elvet követi most is, mindenkinek megfelelő elhelyezést nyújt, aki a felajánlott segítséget elfogadja.
A szeretetszolgálat hajléktalanellátó intézményei jelenleg az ősszel megszokott telítettséggel működnek. A nappali melegedők a következő időszakban meghosszabbított nyitvatartással üzemelnek. Ugyancsak meghosszabbított műszakokban várják a hajléktalan embereket a fertőtlenítő- és fürdetőállomás, valamint a hajléktalan embereket ellátó egészségügyi szolgálatok munkatársai is. A fővárosi önkormányzat ebben az évben is a máltai szervezet rendelkezésére bocsátotta a Rimaszombati úti, használaton kívüli kollégium épületét, melynek tornatermében száz hajléktalan embert lehet elhelyezni.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat idén télen is számít a társadalom segítségére. A földön fekvő vagy segítségre szoruló emberekért krízisautót küld a karitatív szervezet, a bejelentéseket a diszpécserszolgálat munkatársai fogadják. A szolgálatok elérhetőségei a diszpecserportal.hu honlapon találhatók, Budapesten a 06/1-338-4186 telefonszámon várják a hívásokat.
Október 15-étől egy új ideiglenes fogadóállomást is működtet a fővárosban a Máltai Szeretetszolgálat. Itt negyven olyan hajléktalan ember helyezhető el negyvennyolc órára, akinek valamilyen okból nem sikerült azonnal megfelelő szállót találni. Az érintettek szükség esetén orvosi vizsgálaton vesznek részt. Az eredmények ismeretében a szociális munkások megpróbálják a szükségleteknek megfelelő ellátást megtalálni számukra.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .