A Debrecen–nyíregyházi egyházmegye pasztorális tanácsának alakuló ülését február 11-én tartották Debrecenben

Fotó: Debrecen–nyíregyházi egyházmegye

 

A huszonhét fős, papokból és világiakból álló testület tagjai az esperesi kerületek delegáltjai, valamint olyan személyek, akik a rétegpasztorációs feladatokban (család-, ifjúság-, hivatás-, cigánypasztoráció), lelkiségi mozgalmakban (Cursillo, Házas Hétvége, Cor-hétvége, Alpha-kurzus) tevékenyen közreműködnek.
Palánki Ferenc püspök, az EPT elnöke Törő András püspöki titkárt jelölte ki a titkári és jegyzői feladatok ellátására. Ezt követően az EPT a Szent László-év központi eseményének megszervezésére koncentrált. Kilencszázhuszonöt évvel ezelőtt Szent László király összehívta a szabolcsi zsinatot, hogy megerősítse és megújítsa a magyarországi Egyházat, és irányt mutasson. (Szabolcs település a Szent László király oltalma alatt álló Debrecen–nyíregyházi egyházmegye területén található.) Ennek emlékére idén június 24-én, 11 órakor ünnepi szentmisét tartanak a szabolcsi földvár melletti szabadtéri színpadon. A szertartás főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás lesz. A szentmisén részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a határon túli, illetve a Szent László király által alapított egyházmegyék képviselői. A szentmisén a Győri egyházmegye Szent László-ereklyéje is jelen lesz. Palánki Ferenc püspök a Debrecen–nyíregyházi egyházmegye részéről Felföldi László általános helynököt jelölte ki a központi rendezvény koordinátorának.
A püspök ezután felhívta a figyelmet a Szent Lászlóról elnevezett gyalogos zarándoklatra, amelynek történelmi hátteréhez Debrecen is hozzátartozik: a magyar királyok ugyan­is Debrecenből, a Szent András-templomtól (a mai református nagytemplomból) gyalog zarándokoltak Nagyváradra, Szent László király sírjához. Az alakuló ülésen mindemellett szó esett még más egyházmegyei és rétegpasztorációs programokról, valamint a lelkiségi mozgalmak működéséről és jövőjéről.

Forrás: Debrecen–nyíregyházi egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .