Emléket állítottak Komjátiban Vanyó Lászlónak

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egykori professzorának mellszobrát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg április 14-én.
Bukovenszki Zoltán helyi lelkipásztor, bódvaszilasi plébániai kormányzó a Szent István Televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: az emberek nem nagyon ismerik ­Vanyó Lászlót. Ez abból adódhat, hogy a tudománynak élt, és nem szerette a rivaldafényt. A plébános arról is beszélt, azt reméli, a szobor is hozzájárul majd ahhoz, hogy többen megismerjék Vanyó László munkásságát.
A köztéri alkotás avatását megelőzően Ternyák Csaba egri érsek ünnepi szentmisét mutatott be a komjáti templom udvarán. Szentbeszé­dében személyes élményein keresztül méltatta Vanyó Lászlót és munkásságát.
Elmondta: amikor harmadéves kispapként Győrből a Központi Szemináriumba került, tanáraként tisztelhette Vanyó Lászlót, aki az egyházi írókról és az ősegyházról tartott órákat. Szenvedélyesen szerette az ősegyházat, s rávilágított arra, hogyan élhető meg az evangélium az elődök példája nyomán.
A komjáti közösségi házban a szoboravatáshoz kapcsolódóan tárlatot rendeztek Vanyó László életét és munkásságát bemutató dokumentumokból, tárgyakból, alkotásokból.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .