Zarándokút a Zemplénen át

A Sárospatakot és Kassát összekötő, százhúsz kilométeres Szent Erzsébet-út csodaszép vidékeken áthaladva a következő településeket érinti: Magyarországon Bodrogolaszi, Komlóska, Erdőhorváti, Regéc, Telkibánya, Hollóháza, Füzér; a határon túl pedig Alsó-Mislye és Koksóbaksa. Az útvonal a sárospataki Szent Erzsébet-szobortól indul. A zarándokok a piros rózsa jelzést követve jutnak el a kassai Szent Erzsébet-székesegyházhoz.


II. András király leánya 1207-ben Sárospatakon született. Mindössze négyéves volt, amikor eljegyezték, és Türingiába került. Tizennégy évesen Lajos őrgróf felesége lett, majd három gyermekük született. A fiatalasszony gyakran böjtölt, vezeklőövet is viselt. Menedékhelyet és kórházat alapított árva gyerekeknek és betegeknek, élelemmel segítette a szegényeket. Férje családja mindezt nem nézte jó szemmel.

Erzsébetet többnyire rózsákkal a kötényében ábrázolják. A legenda szerint ugyanis egy alkalommal kenyereket vitt a szegényeknek, amikor sógorával, Henrikkel találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet attól tartva, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Mikor megmutatta, a kenyerek helyett valóban rózsák voltak kosarában. Erzsébetet 1235-ben avatták szentté. Alakja mára a tevékeny felebaráti szeretet példaképévé vált. A zarándokút alkalmat kínál arra, hogy a Zempléni-hegység hallgatag fái között gyalogolva megértsük és befogadjuk e rendkívüli asszony üzenetét: „Tegyétek boldoggá az embereket!”

(A zarándokútlevélről, a szakrális és bélyegzőhelyekről, a látnivalókról a szenterzsebetut.hu honlapon találhatók információk.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .