Zarándoklat után…

A „száztornyú” – román, gótikus, reneszánsz, barokk és szecessziós – Prágában sok más mellett különleges élményt jelentett a Loreto-kegyhely (a Santa Casát, templomot, kápolnákat, kincstárat, kolostort is magában foglaló épületegyüttesének) megtekintése.
   
Elmerülve a cseh történelemben, kultúrában, szembesülve a „cseh habitussal” másként tekint az ember Nepomuki Szent János ábrázolásaira, ahogyan másként olvassa „ Capeket, Hašeket, Hrabalt vagy Kunderát is. A személyes élmények vagy éppen útikönyvek, -filmek alapján sokak által jól ismert, csodálatos városokon, településeken (Tel…, „eský Krumlov, „eské Budjovice, Kutná Hora, Karlovy Vary) túl ellátogattunk a közelmúlt történelmének egyik megrendítő emlékhelyére, Lidicére is. A falut 1942. június 10-én foglalták el a német megszállók. A férfiakat lemészárolták, a község épületeit földig rombolták, az asszonyokat és a gyerekeket elhurcolták… Lidice emlékparkjában kereszt, múzeum és az összeterelt gyermekeket ábrázoló szoborcsoport utal a nem is oly régi tragédiára.
   
Otthon a minap ismertük meg Bohuslav Martinç egyik rövid szimfonikus zenekari művét. A Lidice emlékére tizenkét perce mást és többet mondott nekünk azután, hogy ott, a helyszínen jártunk. Ilyen „apróságokat” is köszönhetünk ennek a szép útnak, amellyel negyvenedik házassági évfordulónkat is megünnepeltük.

Pné

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .