Zarándoklat egy résztvevővel

Most azonban a hagyományos ifjúsági zarándoklaton október 16-án a szervezőkön kívül egy, azaz egy zarándok, egy ifjú hölgy jelent meg.

Az eset elgondolkodásra késztet. A kolostor információs szolgálata keményen fogalmaz: „A zarándoklat kudarca kérlelhetetlen világossággal megmutatta, hogy az egyház nem tud szót érteni a 18–25 éves fiatalokkal.” Rokonszenves a takargatás nélküli véleménynyilvánítás, és érthető Martin Werlen apát keserű szava is, hogy a nagy ifjúsági világtalálkozók ellenére vegyük észre: a fiatalok nagy része távol került az egyháztól. Ne tévesszen meg minket a különböző mozgalmak kis közösségeiben helyét megtaláló kisebbség! Tavaly még negyven résztvevője volt a zarándoklatnak, idén már csak egy. Pedig az apátság még ebédre is meghívta a résztvevőket…

Nem hiszem, hogy szó szerint el kellene fogadnunk a BBC által ismertetett amerikai kutatás eredményét, miszerint Európa kilenc országában kihalhat a vallásosság, köztük Svájcban is. Azt már inkább, hogy a hírhez legalább húsz fiatal szólt hozzá az interneten, és majdnem mind azt bírálták, hogy sem Einsiedelnben, sem másutt nem nyitják meg eléggé az utat a fiatalok számára a keresztény hit felé.

XVI. Benedek pápa nem véletlenül tartotta szükségesnek meghirdetni az újraevangelizálás programját és a hit évét. Az egész egyház dolga, nem az övé, hogy konkrét programokkal, korszerű formákkal tegyük vonzóvá hitünket. Együtt a fiatalokkal.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .