XVI. Benedek pápa Zágrábban

Új egyezmény is született, amely a tizenöt évvel ezelőtt aláírt megállapodás megvalósítását segíti elő a nevelés és a kultúra területén. A dokumentumot a horvát püspöki konferencia elnöke, Marin Srakic érsek és a horvát miniszterelnöknő, Jadranka Kosor írta alá május 23-án, Zágrábban. Az egyezmény elismeri a katolikus egyház jogát az iskolaalapításra minden szinten. Az állam pedig vállalja kötelezettségeit, beleértve a tanárok fizetésének biztosítását. – Horvátországban jelenleg tizenkét katolikus középiskola, két általános iskola és negyvennyolc óvoda van.

Horvátországot tavaly először Ivo Sanader kereszténydemokrata (HDZ) miniszterelnök korrupciós botránya rázta meg, aki hatmillió euróval károsította meg az államkincstárt, és Salzburgban fogták el. Utóda, Jadranka Kosor ugyancsak kereszténydemokrata politikus asszony vezeti most a kormányt. Nehéz gazdasági helyzetben igyekszik lezárni az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásokat. Ennek során a Vatikán és hazánk teljes diplomáciai támogatására is számíthat

Az Európai Unió népszerűsége azonban sajnálatosan csökkent: felmérések szerint a horvát társadalomnak csak harminc százaléka helyesli a mielőbbi csatlakozást. Ez azzal a megrázkódtatással függ össze, hogy a nemzeti hősként tisztelt Gotovina és Markac tábornokot súlyos börtönbüntetéssel sújtotta a hágai európai bíróság. Gyümölcsöző találkozást kívánunk a szomszédos társországnak Péter utódával, aki előítélet nélkül keresi fel.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .