Katolikus iskolák filmszemléje

 
  

„A cél egy olyan filmes nemzedék,

amely tiszta, szép üzeneteket küld”

Az előzsűri döntése alapján tizennégy pályamű került a versenyprogramba. A szabadon választott témák kategóriájában a Budapesti Piarista Gimnázium szakkörének tizedik osztályos tanulói (képünkön) nyerték el a fődíjat. A családi témakörben a veszprémi Padányi Bíró Márton Gyakorlóiskola tizenegyedik évfolyamának tanulói lettek az első helyezettek. Kiemelt különdíjban részesült Turcsány Torda, a békásmegyeri Mustármag Keresztény Iskola tizedik osztályos tanulója. A videofelszerelésekből és szoftverekből összeállított díjakat a Katolikus Video-barátok Egyesülete (VITEO) ajánlotta fel.

A zsűri legismertebb tagja Varsányi Ferenc rendező, forgatókönyvíró, producer volt, aki több mint három évtizedes munkássága során négy nagyjátékfilmet és közel százötven tévésorozat – epizódot készített. „Nagyon örültem a felkérésnek, hogy a zsűri tagja legyek – felelte kérdésemre – , a Faludi Akadémián már hat éve látom el ugyanezt a feladatot. Kiváló kezdeményezésnek tartom, hogy a felnőtt, illetve főiskolás alkotók mellett most már a középiskolai diákok számára is lehetőség adódik a bizonyításra. Bízom benne, hogy e hiánypótló kezdeményezés jövőre folytatódik, mert nagy szükség van rá: helyet érdemel a kereszténységben, a filmes világban, általában pedig az egész médiában. A végső cél az, hogy kialakuljon egy olyan filmes nemzedék, amely nem csupán megfelelő szakmai tudással rendelkezik, de tiszta, szép üzeneteket is küld.” Hajnal Gergely zsűritag, a Duna Televízió filmes műhelyének szerkesztője hozzátette: „Tapasztalom szerint a katolikus iskolák felzárkózóban vannak a világi intézményekhez a gyakorlati médiaoktatásban. Ezen a fesztiválon ígéretes alkotásokat láttunk. A katolikus diákok egyre árnyaltabban, önállóbban képesek kifejezni gondolataikat, a világhoz való viszonyukat.”

Fotó: Zsille G.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .