Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

Fotó: Szentgyörgyi Ákos

 

A vészkorszakban magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomatáról elnevezett díjat minden esztendőben azok kapják, akik bátor kiállásukkal, életútjukkal példát tudnak mutatni a közéletben.
Székely János püspök a cigányságért végzett szolgálatával érdemelte ki a kitüntetést. A Boldog Ceferino Roma Misszió és a Sója Miklós Nyitott Ház Szövetség elnökeként, valamint a Mária Rádió fővédnökeként igyekszik elősegíteni a cigányság anyagi, szellemi, lelki és kulturális felemelkedését. A még fellelhető kulturális és szociális gátak felszámolásának útjait keresi, és fellép a történelmi hagyományú előítéletek ellen. A díjra Erdő Péter bíboros, prímás terjesztette fel a szombathelyi megyéspüspököt.
A Raoul Wallenberg-díj további kitüntetettjei: Kelbert Krisztina történész, muzeológus; Szita Szabolcs történész; Tóth József, a főváros XIII. kerületének polgármestere; Vadász Magda, a Bét Jehuda világi vezetője; valamint a Pécsi Tudományegyetem Wlislocki Henrik Szakkollégiuma.
Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete a díjátadón úgy fogalmazott: mindannyiunk felelőssége, hogy felemeljük a szavunkat a rászorulók, a kirekesztettek védelmében, valamint a hamis hírek és az eltorzított tények ellen.
A díj alapítását a Raoul Wallenberg Egyesület kezdeményezte azzal a céllal, hogy etikai mércét és példát állítson a magyar társadalmi és politikai közélet elé. A kitüntetés azok áldozatos munkájának, emberi és közösségi magatartásának elismerése, akik tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak a Magyarországon hátrányos helyzetben élők, a diszkriminációt elszenvedők érdekében végzett, illetve az emberi és állampolgári jogok érvényesítése terén kifejtett tevékenységükkel – áll a civil szervezet honlapján.
Raoul Wallenberg 1945. január 17-én indult Debrecenbe, hogy az ideiglenes nemzeti kormánnyal és a szovjet főparancsnoksággal tárgyaljon, de soha nem érkezett meg oda. Szovjetunióbeli fogságának pontos története máig ismeretlen. Egy 1957-es hivatalos moszkvai közlés szerint 1947. július 17-én halt meg a börtönben, de ezt máig sokan vitatják.
Wallenberg az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Izrael tiszteletbeli állampolgára. 2012-ben az amerikai törvényhozás a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Kongresszusi Aranyérmet adományozta neki. 2003-ban a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgárává avatta. Több emlékmű és szobor őrzi az emlékét Budapesten.
Forrás: BZSH.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .