Vörsi csillagok

Bizonyára sokan tudják, hogy a világ legnagyobb templomi betlehemét évről évre Magyarországon állítják, Vörsön. A Kis-Balaton szomszédságában fekvő Somogy megyei település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. Az elmúlt évtizedekben aztán egyre bővítették az építményt. A további terjeszkedésnek a templom méretei szabtak határt, így az utóbbi években az alkotók már nem az életkép nagyságának növelésére, hanem a részletek tökéletesítésére és különböző újításokra törekedtek.


A vörsi betlehem 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk–Somogyország Kincse cím birtokosa. Az ötven négyzetméteres bibliai életkép az utóbbi években zarándokhellyé vált, telente mintegy negyvenezer látogatót vonz a somogyi faluba. Idén, advent első vasárnapján az olasz nagykövet, Maria Assunta Accili, valamint a vatikáni apostoli nuncius, Alberto Bottari de Castello közreműködésével avatták fel az építményt. A külföldiek által is látogatott betlehem idei újdonsága a Jézus születésekor az égbolton látható csillagkép megmintázása a háttérben. A bibliai életkép elkészítésében harmincöt falubeli, köztük egy német állampolgár is segédkezett. A díszítéshez egy külföldi tulajdonban lévő közeli fenyvesből harminc fát adományoztak a készítőknek.

 

A vörsi betlehem fényesebb, ragyogóbb, mint amilyen az „eredeti” volt. Kevéssé emlékeztet arra a hajdani szegényes istállóra, amelyben a Megváltó megszületett. Nevezhetjük akár túlzásnak is. De olyan szerethető túlzásnak, amely jó szándékú emberek példaértékű összefogását és közös munkáját dicséri. És amelynek csillagai sok olyan embert is behívnak Isten házába, akik amúgy talán sosem lépnének be oda.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .