Vízumot a menekülőknek

Menekültek a Földközi-tengeren Fotó: MOAS

 

A szíriai, iraki menekülők az életüket mentik, az afrikaiak az éhségtől és a bizonytalanságtól próbálnak szabadulni. Tavaly százhetvenezer afrikai ért partot Olaszországban az emberkereskedők rozoga tengeri járművein. Ezrek vesztek oda. Idén legalább tizenöt százalékkal többen fognak útnak indulni életveszélyes körülmények között.
Francesco Montenegro szicíliai bíboros szerint „nem remélhetjük, hogy a menekülthullám megszűnik, mert Afrikában sok a szenvedés, a háború, az üldözés. Az emberek tehát menekülnek, ahogyan mi, európaiak is tettük korábban, amikor az éhezés, a szegénység miatt veszélyben volt az életünk. Most pedig felháborodunk, amikor ők is ezt teszik. Európai politikai szinten bizonyos mértékben mi is felelősek vagyunk, mert nem akarunk szembenézni a problémával. Emlékszünk még a dúsgazdag és a szegény Lázár jézusi példabeszédére?”
Hová lett a szolidáris Európa? Az Európai Unió legutóbbi menekültügyi csúcstalálkozóján is csupán apró, bizonytalan lépéseket tettek a politikusok. Láthatóan nem sikerül megállapodni a menekültek arányos befogadásáról, a közös programról.
Püspöki megnyilatkozások, a jezsuita és a szalézi rend menekültszolgálata és főként Ferenc pápa nemcsak szavakkal, de konkrét javaslatokkal is példát mutat e súlyos társadalmi, gazdasági és erkölcsi probléma megoldására.
Antonio Maria Vegliò bíboros, a migránsok pápai tanácsának elnöke május 9-én a Vatikáni Rádióban elmondta, hogy az egyház gondosan vizsgálja, mivel segítheti a menekültprobléma jobb megoldását.
Négy olasz katolikus pap vetette fel a L’Espresso folyóiratban, hogy a Vatikán a menekültek származási országában a nunciatúrákon vatikáni vízumot adjon ki, amely lehetővé teszi a legális beutazást Európába. Ezzel az úgynevezett humanitárius folyosóval meg lehetne akadályozni, hogy a menekültek embercsempészek rossz, túlterhelt hajóin vágjanak neki a Földközi-tengernek. Vegliò bíboros május 8-án tárgyalt erről Ferenc pápával. Ismeretes, hogy sok európai tart az idegenek tömeges érkezésétől. „Ám Európának kötelessége, hogy foglalkozzék a menekültekkel.” Ferenc pápa szerint: „A menekültáradat nemritkán bizalmatlanságot kelt még a keresztény közösségekben is, már azelőtt, hogy bárki megismerte volna az említett személyek sorsát, üldöztetését vagy éppen nyomorát. Ezek a gyanakvások és előítéletek konfliktusba kerülnek a bibliai paranccsal: tisztelettel és együtt érző szeretettel be kell fogadnunk a szükséget szenvedő idegent.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .