Vízkereszti minilexikon

A Juliánusz római császár által bevezetett naptár később javításra szorult, mivel nem felelt meg pontosan a csillagászati adatoknak. Ezért XIII. Gergely pápa 1582-ben elrendelte az új, javított naptár használatát. Az ortodox keresztények egy része azonban ezt nem fogadta el, és továbbra is a Juliánusz-naptárt használja.

 

A napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát vittek ajándékba a Betlehemben született Megváltónak. Arra, hogy az újszülött Jézust meglátogató királyok hárman lehettek, utólag az ajándékok számából következtettek. A tömjén keleti gyanta, amelyet a tömjénfa (Boswellia) kérgének lehántásával nyernek. A megkeményedett gyanta parázson kellemes illatú füsttel ég. Néró császár egy éven át tömjénfüsttel gyászolta a feleségét. A tömjénillat már az ókortól kezdve Isten közelségét jelezte, ezért válhatott a liturgia részévé.

A magyar mirha szó az arab „murr” (keserű) kifejezésből ered. A keserű ízű, balzsamos illatú, sárgás-vörösesbarna mézgás gyantát a mirhafa nemzetséghez tartozó apró, tüskés fafajokból nyerik. Balzsamozásnál is használták.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .