Visegrád ünnepe

Idén több mint egy évtizede tartó felújítási munkálatok zárultak le Visegrádon. A folyamat 2000-ben kezdődött a toronytető és a kereszt felújításával. 2005-ben folytatódhatott a templomkert rendbetételével, a csapadékvíz-elvezetés megoldásával és a sekrestye közművesítésével. 2007–2008-ban megújult a tetőszerkezet, és elkészült az új tetőhéjazat, majd 2008-ban teljes homlokzatrekonstrukcióra került sor. Így a templom talán soha nem látott szépségében köszönthette Visegrád millenniumi ünnepi évét. Még az ünnepségek előtt elkészült a teljes elektromos rekonstrukció és az új belső világítás, majd ősszel a megkezdődött a templombelső falainak és a kupolaszerkezetnek a megerősítése, valamint a vakolatcsere. Egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően az egyházközség komolyan elkezdhetett foglalkozni a teljes belső felújítás gondolatával, és idén a templom belső rekonstrukciójára is lehetőségünk adódott.

A tavaszi kezdéskor a fal megerősítése, a teljes vakolatcsere, valamint új festés elkészítése volt a terv. A munkálatok során barokk vakolatfelületek kerültek elő, és mivel a templom műemlék épület, a műemlékvédelmi hatóság nem engedélyezte a cseréjüket. Így a falpilléreken, valamint a karzat alatti és a kórus fölötti falfelületeken megmaradt a régi, sokat javított vakolat.
Azt, hogy a felújítás megvalósulhatott, magánszemélyek, vállalkozók, intézmények széles körű összefogása tette lehetővé.
A felújítás ideje alatt a visegrádi református leányegyházközség lehetővé tette, hogy a katolikus hívek a 2009-ben felszentelt, modern református templomban tartsák a szentmiséket. Aligha lehet az ökumené gondolatának ennél mélyebben testet adni.
A megújult fényében tündöklő templomot december 18-án Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek ünnepi szentmisén áldja meg.

A legfontosabb mű valójában a Szentlélek templomának (az embernek) és az élő egyháznak (a közösségnek) építése. Ennek az Istennek tetsző lelki és szellemi építkezésnek fizikai lenyomata a visegrádi templomfelújítás.

 

K. I.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .