Világiak az Egyház életében

A nyitó szentmisét követően Székely János megyéspüspök szólt a jelenlévőkhöz. Előadásában ismertette az egyházközségi képviselő-testületek szabályzatának módosítási tervét, valamint felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy a keresztségben mind­annyian részesültünk az általános papság kegyelmében. „A világiak szolgálata, apostoli, missziós tevékenysége elengedhetetlen feltétele az Egyház működésének” – hangsúlyozta a főpásztor. Előadása után az egyházközségi képviselő-testületek jelen lévő elnökei beszámoltak egyházköz­ségük működéséről, örömeikről és nehézségeikről.
A találkozó második napján a püspök ismertette a résztvevőkkel a javaslatait, segítő szándékú ötleteit arra vonatkozóan, hogy miként lehet megszólítani az embereket, vonzóvá tenni számukra a hitet. Hangsúlyozta, hogy minden plébánia két lábon áll: a pap és a közösség a két fontos éltetője. A világi elnököknek a délelőtt során lehetőségük nyílt arra is, hogy hozzászólásokat, javaslatokat fűzzenek a szabályzat módosításához.
A képzés Bodorkós Imre előadásával folytatódott, aki a 2020-ban rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelentőségéről és az előkészületekről tájékoztatta a jelenlévőket. Gyakorlati tanácsok is elhangzottak azzal kapcsolatban, hogyan segíthetnek az egyházközségi képviselők az Oltáriszentség méltó ünneplésében. A világi hívők keresztségben kapott missziós feladatát a plébános is hangsúlyozta, majd az előadás második felében a jánosházi Keresztelő Szent János-plébánia képviselő-testületének működését ismertette a hallgatósággal. Ezt követően Martos Levente Balázs a világiak Egyházban betöltött szerepéről beszélt, főként az akolitusok és diakónusok szolgálatáról. Hangsúlyozta, hogy az Egyház megújulásának szolgálata közös feladatunk.
Horváth Zoltán Barna, a Szombathelyi Egyházmegye Pályázati Irodájának munkatársa tájékoztatta a résztvevőket a jelenleg futó pályázatokról, és ötletekkel, tanácsokkal látta el őket egy-egy konkrét kérdéssel kapcsolatban.
Az utolsó előadásban Horváth József a Szent Kereszt Lelkészség tanácsadó testületének működését mutatta be, majd vezetésével szentségimádás zárta a programot.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .