Vatikán

 A Szentatya az Emmanuel közösséghez

– A gyakran irányt vesztett világba vigyétek el Krisztus világosságát mindenkinek – mondta XVI. Benedek. Az Eucharisztiában találjátok meg az erőt Isten szava hirdetéséhez minden ember számára. Kiemelte, hogy a mai világban megújult apostoli dinamizmusra van szükség, amely az Eucharisztiában gyökerező hiteles életen alapul. Dicsérő szavakkal illette az Emmánuel közösség Fidesco elnevezésű kezdeményezését, amely a szegény országok lakosságának érdekeit szolgálja. A fogadás február 3-án volt. (VR)

Előrelépés a katolikus-ókeleti ortodox párbeszédben

Rómában, január utolsó hetében tartotta éves ülését a katolikus és az ókeleti ortodox egyházak teológiai párbeszédet folytató bizottsága. Megállapították, hogy a kutatások fényében a Nagy Konstantin császárt megelőző korban sokkal nagyobb volt a keresztény egyházak egysége, mint eddig gondolták. A keleti és nyugati szerzetesközösségek is gyümölcsöző kapcsolatokat tartottak fenn, és spirituális iratokat cseréltek. Az egyházak pedig igen élénk levelezést folytattak egymással. (KAP)

Katekizmus készül a madridi találkozóra

Április 4-én tizenhárom nyelven fog megjelenni a Szentszék által kiadott új, háromszáz oldalas, Youcat című katekizmus, melyet augusztusban kiosztanak a madridi ifjúsági világtalálkozó résztvevői között. Az Osservatore Romano február 3-i jelentése szerint a katekizmust Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek (képünkön) vezetésével és ötven fiatal közreműködésével egy teológus- és pedagóguscsoport állította össze. (KNA)

Az Apostoli Szignatúra legfelsőbb bírósága a pápánál

XVI. Benedek február 4-én fogadta a plenáris ülés tagjait, köztük Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket. A pápa beszédében sorra vette a bíróság különböző funkcióit, különös tekintettel a házassági semmisségi eljárásokat. Az igazságszolgáltatás álljon az egyetértés és a kiengesztelődés szolgálatában. Összehangolt és türelmes munkára van szükség, és főleg arra, hogy a híveket részesítsék helyes, gyors és hatékony igazságszolgáltatásban. Felhívta a figyelmet a Dignitas connubii – A házasság méltósága című dokumentumra, amely a házassági semmisségi eljárásokhoz szükséges normákat tartalmazza. Ezek értelmében a pereket a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban folytathatják le, figyelembe véve a helyes igényeket és az egyszerűséget is. (VR)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .