Hírek

Vértanú pap emléke Martfűn

A forradalmat követő megtorlás részeként, 1957. február 24-én a kommunista hatalom meggyilkoltatta Kenyeres Lajos tiszavárkonyi plébánost. Három pufajkás hóhér, felsőbb parancsot végrehajtva, a szókimondó papot előbb félholtra verte, majd a Tiszába lőtte. Holttestét csak egy évvel később találták meg Martfű határában, a folyóparton. A gyilkosság helyszínén ma kopjafa áll, a martfűi és a tiszavárkonyi templom falán pedig emléktábla hirdeti a vértanú pap hűségét. A váci egyházmegye 2008-ban kezdeményezte Kenyeres Lajos boldoggá avatását. A hosszú folyamat sikeres lezárulásáért február 27-én, 15 órai kezdettel Varga Lajos váci segédpüspök ünnepi szentmisét mutat be a martfűi Szent Tamás-templomban. Az emléktábla megkoszorúzása után rövid műsor következik, majd a helyi közösség tagjai felelevenítik Kenyeres atya utolsó két hittanóráját. (tj)

Nemzetközi kánonjogi konferencia Budapesten

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézete február 7-én tizenharmadszor is megrendezte nemzetközi tanulmányi napját, amelynek ezúttal A kánoni eljárások egyedi kérdései (Questioni particolari sul diritto processuale) volt a címe. A konferencián előadást tartó külföldi professzorok között jelen volt Julio García CMF (Róma), Domingo Andrés CMF (Róma) és Stephan Haering OSB (München). A budapesti Kánonjogi Intézet részéről Szuromi Szabolcs Anzelm, az intézet elnöke és Hársfai Katalin eljárásjogi tanszékvezető tartott nyitó előadást. (MK)  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .