Lengyelország

Pedig a hetvenkét esztendős Józef Kowalczyk gnieznói érsekké és prímássá választása rendkívül jelentős esemény a lengyel egyház életében, akárcsak a szentszéki diplomácia szempontjából. Kowalczyk érsek 1989 óta volt Lengyelország apostoli nunciusa, és a tárgyalások vatikáni képviselőjeként ő írta alá a Lengyelországgal kötött alapszerződést. A nyolcvanas évek elején II. János Pál pápa hívására vállalt munkát a vatikáni államtitkárságon, ahol kiváló szervezőmunkával létrehozta a lengyel ügyosztályt. Ennek vezetőjeként ő szervezte II. János Pál valamennyi, szülőföldjén tett apostoli látogatását. Közismerten jó kapcsolatot ápol a médiával, hosszú évek óta nagy hangsúlyt helyez az egyház méltó megjelenítésére a társadalmi kommunikációban. A szertartáson – a Nobel-békedíjas volt államfő, Lech Walesa mellett – jelen volt Bronislaw Komorowski is, akit múlt vasárnap köztársasági elnökké választottak. A szavazatok ötvenkét százalékát megszerezve öt százalékkal előzte meg az elhunyt elnök ikertestvérét, Jaroslaw Kaczynskit. Komorowski a mérsékelten konzervatív Polgári Platform színeiben diadalmaskodott, megbízatása öt évre szól. Józef Kowalczyk prímás már az elnökválasztás előtt biztosította bizalmáról.A hetvenhét évesen nyugdíjba vonuló prímást, Henryk Muszynski érseket követi a tisztségben – XVI. Benedek pápa döntésének megfelelően, aki tavaly úgy rendelkezett, hogy a mindenkori gnieznói érsek egyben Lengyelország prímása is legyen. E pápai határozat elegánsan felülírja a Krakkó és Varsó között évszázadok óta tartó vetélkedést. Az ország nyugati részén, Poznan környékén található Gniezno a XI. századi lengyel királyok koronázóhelye, ősi egyházi székhely: történelmi szerepe és mérete Esztergoméhoz hasonlítható. A gnieznói székesegyházban májusban tartott beiktatási szentmisén Kowalczyk érsek arról beszélt, hogy a lengyel társadalomnak azonnal fel kell hagynia a sehová sem vezető pártoskodással, és össze kell fognia a szabadságból fakadó lehetőségek megvalósításáért. „Le kell számolni az önzéssel, a szolidaritás szellemétől vezérelve” – hangsúlyozta.

Chopin a bencés kolostorban

A Krakkó melletti Tyniec bencés kolostorában június végén már negyedik alkalommal rendezték meg a Bencés Napok hétvégét. Az eseményt a Misztikus Chopin című koncertek is gazdagították, amelyeket egy fiatal bencés zongoraművész, a krakkói zeneakadémián idén diplomázó Bernard Sawicki szervezett. A kolostor dísztermében egy gregorián kórus és az ismert dzsesszzongorista, Artur Dutkiewicz lépett fel, aki Chopin mazurkáit szólaltatta meg dzsesszátiratban. 

(Dziennik Polski)

Elismerés egy pap költőnek

Varsóban közzétették a legrangosabb lengyel irodalmi elismerésre, az 1997-ben alapított NIKE-díjra jelölt szerzők névsorát. E jelentős pénzösszeggel járó kitüntetés a magyar Kossuth-díj megfelelője. Az idei húsz jelölt egyike egy pap költő, az 1953-ban született Jan Sochon, a varsói egyházmegye lelkipásztora, akinek máig tucatnyi verseskönyve és tanulmánykötete látott napvilágot. A lengyel közéletben úgy tartják: már maga a jelölés is nagy siker.

(Gazeta Wyborcza)  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .