Ezerhatszáz éves apostolfreskók

A Falakon kívüli Szent Pál-bazilika melletti konferenciateremben június 22-én a sajtó rendkívül nagy érdeklődése mellett mutatták be a Szent Tekla-katakomba frissen restaurált freskóit. Gianfranco Ravasi érsek, a kultúra pápai tanácsának és az egyházi régészet pápai bizottságának elnöke nyitotta meg az ülést, arra emlékeztetve, hogy a katakombák még mindig rejtenek meglepő, tudásunkat gyarapító és hitünket erősítő újdonságokat a korai kereszténység történetéből. A sírkamra freskójának vetített képes magyarázatával Fabrizio Bisconti professzor, a katakombák régészeti felügyelőségének vezetője szolgált. A vörös tónusú freskó az eddig is jól ismert Pál apostol-ábrázolásokhoz hasonló: ötven centiméter átmérőjű, aranyszegélyű körben, úgynevezett klipeuszban látjuk az apostol mellképét: Pál félig kopasz, homloka ráncos, és hegyes szakálla van. Vagyis ugyanolyan, amilyennek majd a későbbi századok ikonfestészete ábrázolja. Ezt az ábrázolást a későbbiekben mintaként kezelték – vélik a kutatók. A feltárás során napvilágra került Szent Péter, Szent András és János apostol freskója is. A négy arckép egy római nemesasszony sírkamrájának plafonját díszíti. A professzor hangsúlyozta: a felfedezés óriási jelentőségű, mivel az apostolokat először ezeken ábrázolták jól felismerhetően és egyénileg, nem csupán egy csoport részeként. A portrék egy közel háromszor három méter alapterületű kicsi, alacsony sírkamra mennyezeti freskója négy sarkában találhatók. Mind a négy apostol a mennyezet közepe felé tekint, ahol az apostolokat meghívó Jó Pásztor látható. Barbara Mazzei régész előadásában elmondta, hogy a katakomba magas nedvességtartalma miatt az évszázadok során vastag mészkőréteg rakódott az eredeti festékre. A restaurátorok a legmodernebb lézertechnika segítségével, aprólékos és hónapokon át tartó munkával távolították el a mészkőréteget. A sajtókonferencia után az újságírók, fotóriporterek és tévések a helyszínen, a Szent Pál-bazilikától pár száz méterre fekvő Szent Tekla-katakombát is meglátogathatták, megtekinthették a felfedezett és restaurált freskókat.

(Ez a katakomba általában zárva van, csak a régészeti felügyelőséghez benyújtott kérés alapján, külön engedéllyel látogatható.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .