Európa

A Francia Püspöki Konferencia a pedofil esetekről

Antoine Hérouard prelátus, a püspöki konferencia titkárának nyilatkozata volt a francia főpásztorok első félhivatalos megnyilatkozása a témával kapcsolatban. Talán másokat megelőzve hoztak intézkedéseket és kezdték meg a probléma kezelését Franciaországban, különösen 2000 óta. Ez püspökök, papok, pszichológiai, pszichiátriai, büntetőjogi és erkölcsteológiai szakértők közös munkájának eredményeként valósult meg. Felhívta a figyelmet: nem szabad befeketíteni minden papot. Szerencsére, statisztikai szempontból ezek az esetek nagyon szűk kisebbséget érintenek. Abszurdnak és sértőnek nevezte Hérouard prelátus azt az állítást, hogy a cölibátus a pedofíliához vezet: statisztikai szempontból a pedofília eseteinek nagy része ugyanis a családokban történik. Mindenesetre ez most a próbatétel ideje az egyház számára. Tanúságot kell tenni, hogy a papi hivatás választása az öröm útja.

Háromezer felnőttkeresztelés Franciaországban

Húsvétkor pontosan 2903 felnőttet keresztelnek meg Franciaországban – közölte a francia püspöki konferencia. Az elmúlt tíz évben állandóan növekszik a szentséget kérők száma az országban. 2000 óta több mint huszonötezer felnőtt személyt kereszteltek meg.

Angliai fiatalok nagyheti zarándoklata

Több száz fiatal vágott neki Nagy-Britannia legrégibb hagyományú húsvéti zarándoklatának (Student Cross) március 27-én, szombaton. Az ország nyugati részében tíz helyről indultak csoportok. Közel kétszáz kilométert gyalogoltak egy fakeresztet hordozva, hogy nagypénteken a Norfolk megyei Walsinghami Szűzanya nemzeti szentélyébe érkezve ünnepeljék meg a húsvétot.

Írországi püspök lemondása

Elfogadta a pápa John Magee ír püspök, a cloyne-i egyházmegye főpásztorának lemondását. A főpap korábban VI. Pál, I. János Pál és II. János Pál pápák magántitkára volt. John Magee püspök távozása előtt ismételten őszintén bocsánatot kért mindazoktól, akik egyházmegyéjében – az ő főpásztori szolgálata idején vagy korábban – visszaélést szenvedtek el papok részéről. 2008 karácsonyán, az ír nemzeti gyermekvédelmi testület által közzétett jelentés után, nyilvánosan felelősséget vállalt, elismerve, hogy jogosak az egyházat ért bírálatok a kérdés kezelésével kapcsolatban.

Brit milliomos Istennek tett ígérete

Majdnem egész vagyonát, 786 millió dollárt egy katolikus alapítvány javára ajánlotta fel egy 82 éves brit milliomos, hogy így teljesítse Istennek tett ígéretét. Az Egyesült Királyságban működtetett Kwik Save áruházlánc alapítója, Albert Gubay csak 15 millió dollárt tart meg vagyonából – írja a Daily Mail és a Forbes Magazin.

Lengyelország készül II. János Pál boldoggáavatására

Áprilistól kilenc hónapon át országszerte imádkoznak, szentmiséket mutatnak be és különböző egyházi rendezvényeket tartanak Wojtyla pápa boldoggá avatásáért Lengyelországban. Kazimierz Nycz varsói érsek hangsúlyozta, hogy ha a pápát halála után esetleg hat vagy hét év múlva emelik oltárra, akkor sem szabad csalódottnak lenni, hiszen más boldoggáavatási ügyekhez képest az is igen gyors eljárást jelent.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .