Világ Igaza kitüntetés papoknak, szerzeteseknek

Az ünnepélyes díjátadót június 11-én tartották a lengyel püspöki konferencia székházában.

 

Az elismerést megkapta Jan Raczkowski, a Varsóban jól ismert lelkipásztor. Szolgálatát vikáriusként végezte Otwock városában, a Páli Szent Vince-plébánián. 1941-ben, a II. világháborúban a Szare Szeregi fedőnév alatt működő lengyel cserkészek parancsnoka lett. A szervezet a lengyel Honi Hadsereg (Armia Krajowa) legedzettebb egysége volt. Jan Raczkowski számos zsidó családot mentett meg. Segélycsoportot hozott létre, melybe több papot, nővért és otwocki családot is bevont. Arról, hogy hány ember köszönhette megmenekülését ennek a csoportnak, egyelőre még nincsenek pontos adatok.

A Világ Igaza kitüntetést további kép pap vehette át: Mikołaj Ferenc és Antoni Kania. Őket a megmentett Ewa Turzyńska-Trauenstein „a mi papjainkként” emlegeti. Berta Turzyńska, a megmentett Leon felesége férje 2011-ben bekövetkezett halála után határozta el, hogy köszönetet mond férje megmentőinek, ezért kérte, hogy ismerjék el őket „igazakként”.


A kitüntetéssel jutalmazott nővérek – Serafia Rosolińska és Kornelia Jankowska – Suchedniów városában a Jézus Szent Nevéről elnevezett kongregáció tagjaiként vettek részt az üldözöttek mentésében. Közösségükben több gyermek talált otthonra.

 

Karen Kirsten, egy egykor megmentett gyermek lánya New Yorkból érkezett a ceremóniára. Blogjában így emlékezett meg az eseményről: „Ha nem lettek volna ezek a jámbor lelkek, akikben megvolt a bátorság, hogy ellenálljanak, ma nem írnám ezt a blogot.”

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .