Élet a kábítószer-használat sötét alagútja után

A hatvanhat éves Nunzio Galantinót 2011-ben nevezte ki XVI. Benedek pápa Cassano all’Jonio püspökévé. A szegények és a társadalom peremén élők lelkipásztoraként ismert püspök palotája helyett a papi szemináriumba költözött. Ferenc pápa az olasz püspöki konferencia főtitkárává nevezte ki, ami azért keltett feltűnést, mert Galantino nyilatkozataiban a különféle egyházi problémák megoldásának előkészítésében a szabad eszmecsere mellett foglalt állást. A pápa mostani kalábriai látogatása bizonyos fokig Galantino püspök szociális munkája elismerésének is tekinthető.

Salvatore Loisi nem rejti véka alá nyomorúságos múltját. Nyíltan megvallja, hogy már „gyerekként elveszett”. Családjával Rómába költözött, és társaival együtt a „kábítószer sötét alagútjába” jutott. „Először csak egyszerű fogyasztó voltam, aztán kábítószer-terjesztő lettem, és persze kábítószerkereskedőként végeztem. A nyolcvanas évek elején Madridba menekültem azon társaim elől, akik a heroin hálójába kerültek. Itt ismertem meg Mercedest, de ez a kapcsolat sem változtatta meg az életemet, hiszen nem sokkal később kokainfogyasztó lettem.


A kilencvenes években visszatértem Olaszországba, reménytelenül, teljesen a peremre szorulva. Ekkor kezdtem heroint használni. 1995-ben kábítószerrel való kereskedés miatt letartóztattak. A bíróság több mint tíz évre ítélt, amit különféle börtönökben töltöttem le. Most kezdem észrevenni és megélni az élet szépségét, miután elhatároztam, hogy abbahagyom a drogfogyasztást.

2007-ben a családommal együtt délre költöztünk, Cassanóba, és itt emelt fel korábbi elesettségemből Silvio Renne atya, a munkatársaival együtt. Hálás vagyok, hogy a cassanói templomi közösség szörnyű múltam ellenére elfogadott, és lehetővé tette, hogy ismét valakinek, rendes embernek érezzem magam, aki bizalmat kapott az emberektől. Ezt a bizalmat szeretném most viszonozni, követvén Jézus tanácsát: hallgatni, imádkozni, csendben lenni, megbocsátani… – ahogy ezt Ferenc pápa naponta tanítja nekünk. Szeretnék szeretni, ahogy engem szerettek” – fejezte be vallomását Salvatore Loisi.

VR/Kathpress

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .