Vészhelyzetet szimuláltak

A segélynyújtók egy szimulált árvízi katasztrófa következményeinek felszámolásában vettek részt. Több, ilyen esetben előforduló konfliktushelyzetet oldottak meg, így például feladatuk volt, hogy meggyőzzék a kitelepítést megtagadó lakosságot a szükségszállások igénybevételéről, és az adományok szétosztása során kialakult nézeteltéréseket is kezelniük kellett. A védekezésben részt vevő erők támogatása, az elsősegélynyújtás és a tömeges balesetek helyszínén adódó feladatok egyaránt munkát adtak az önkéntes segítőknek.
A segélymunkások a valóságban gyakran extrém körülmények között látják el feladataikat. Ilyen körülményeket nehéz szimulálni, most azonban segítségükre sietett az időjárás. A gyakorlat teljes időtartama alatt nagyon meleg volt, a sátorállítás idejére pedig jókora vihar kerekedett, így ezt a feladatot esőben hajtották végre. A kétnapos gyakorlat során éjszaka is bőven akadt tennivaló. A máltai és johannita trénerek által megtartott sikeres gyakorlat vasárnapi ünnepélyes lezárásán tizennégy segélymunkás vehette át oklevelét.
A Máltai Szeretetszolgálat és a Johannita Segítő Szolgálat katasztrófavédelmi együttműködése a 2001-es beregi árvíz idején kezdődött. Ekkor csatlakoztak a máltaiakhoz johannita kollégáik, és azóta több hasonló helyzetben működtek együtt, leg­utóbb a 2013-as dunai árvíz idején. A jövőben árvízi krízishelyzetekben a két szervezet egységes szakmai elvek alapján dolgozó katasztrófa­védelmi munkatársai eredményesebben tudják segíteni az arra rászorulókat, mivel a feladatokat meg tudják osztani egymás között. Rendkívüli helyzetben mindig a segítő szervezetek összefogására van szükség, mert rövid idő alatt sok feladatot kell megoldani, és gyakran kell nagyobb területen dolgozni. A katasztrófák bekövetkeztének ideje ritkán látható előre, a megelőzésnek és a felkészülésnek nagyobb szerepe van a károk elkerülésében. Ez a munka kevesebb figyelmet kap, pedig enélkül nincs eredményes fellépés szükséghelyzetben. A máltai és johannita segélyszervezetek együttműködése az ökumenikus együttműködés szép és ritka gyakorlati példája.

Forrás és fotó: Máltai.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .