Életüket ajánlották föl

Fotó: Bókay László

 

A dél-alföldi Szent Pakhómiosz Dékánia tagjai hat órát utaztak, hogy Bakonybélben ünnepelhessenek. Minden évben megteszik – mondta el a 2004-ben fogadalmat tett  Csanád testvér. Hozzájuk hasonlóan a Szent Mauríciusz-monostorhoz tartozó oblátusi közösségek tagjai – a Pécsett és környékén működő Szent Mór Dékánia és a budapesti központú Szent Lukács Dékánia oblátusai – is eljöttek az ünnepi alkalomra. Részt vettek a szentmisén a Porván hittantáborozó gyerekek lelki­pásztorukkal és hitoktatójukkal, valamint bekapcsolódtak a liturgiába a Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány Bakonybélben nyaraló gondozottjai. Az ünneplőket ­Halmos Ábel OSB perjel, az egyházközség plébánosa köszöntötte. Az ünnepi szentmise celebránsa és szónoka Varga László kaposvári megyéspüspök volt.
A liturgia során oblációval, életfelajánlással erősítette meg a Szent Günter Dékánia közösségében való elköteleződését hét testvér. Mindannyian a Pannonhalmi Területi Apátsághoz tartozó bakonybéli egyházközség tagjai – mondja el Vásárhelyi Anzelm OSB alperjel. Szent Benedek reguláját fogják követni a civil élet körülményei között. Keresik, követik Krisztust, ezt jelenti a monasztikus közösségekben oblációnak nevezett elköteleződési forma – magyarázza Anzelm testvér. „Számomra felelősség, a zsolozsma révén ritmust, biztos alapot és ugródeszkát adó közösségi elköteleződés” – teszi hozzá Csanád testvér.
Az oblátusok közössége most az új tagokat ünnepli. Varga László megyéspüspök hozzájuk szólt szentbeszé­dében.
„Ünnepelni jöttem közétek – ünnepelni Isten bizalmát, a ti önátadásotokat és az ebből fakadó örömet” – köszöntötte a kaposvári megyéspüspök az oblátusi fogadalommal elköteleződő testvéreket. A főpásztor Isten felénk forduló bizalmáról beszélt: „Megrendítő ez a bizalom, mert ránk bízza Isten szavainak értelmezését, ránk bízza a másik embert, a sérültet és a gyereket – ránk bízza a küldetést. Ezt a bizalmat semmi nem töri meg, ennek a bizalomnak a forrása az a feltétel nélküli, visszavonhatatlan szeretet, mellyel Isten fordul felénk, az az Isten, aki mint szolgáló van jelen köztünk, aki a Szentháromság szeretetközösségében mutat példát az embernek.”
„Mit ad az embernek ez a bizalom, hogyan válaszolunk rá? A bizalom biztonságot ad, előhívja az ember szívének mélyéről a békét, a derűt és az örömet, és ha befogadjuk, ha válaszolunk Isten bizalmára, feltör ez az öröm. Bár ez az öröm az ember természetes állapota, az emberben élő félelmek, a bizalmatlanság, a bűnök el tudják fojtani” – figyelmeztetett a főpásztor.
„Megrendítő, ahogy az Isten mellett elköteleződő ember befogadja ezt a bizalmat, megérti és vállalja szolgálatát. Ti arra kötelezitek magatokat, hogy semmit nem helyeztek Isten szeretete elé” – fogalmazott Varga László, majd hozzátette: „Itt van közöttünk a szeretet uralma, azt nem elég kimondani, ezt meg kell élni.” A püspök hangoztatta: arra is képessé kell válnunk, hogy olyanokat szeressünk, akiket mások nem tudnak, sőt az ellenségeinket is. Tehetjük ezt a szeretetegységhez kapcsolódva, amit Isten a Szentháromságban felkínál nekünk.
A megyéspüspök a szolgálat vállalásának gyümölcséről is beszélt: „Befogadva Isten bizalmát szabadok lesztek a szeretetre; az elköteleződő emberből feltörő öröm »fertőző«. Köszönöm, hogy önátadással válaszoltok a bizalomra.”
Az ünnep beszélgetéssel folytatódott, az oblátusok Varga László püspököt kérdezhették a monostor „Kaszinórom” elnevezésű közösségi épületében. „Rom” – magyarázza az épület állaga alapján adott nevet Anzelm testvér. A bakonybéli bencéseknek 1870 óta volt közösségi házuk, és jövőre, a monostor millenniumi évében megkezdik egy új közösségi terem építését, ahogy megújul majd a templom és az előtte lévő tér is.
Előretekintenek, ahogy a mai ünnepben is ott van a jövő ígérete – fogalmaz Halmos Ábel perjel. Közel húsz éve kezdték újra életüket a bencések Bakonybélben. Mára a kis közösség vonzereje a négy dékániának köszönhetően országossá vált. A Dél-Alföldön Békés­csaba központtal a Szent Pakhómiosz, Pécs központtal a Szent Mór, Budapest központtal pedig a Szent Lukács Dékánia tartozik a Szent Mauríciusz-monostorhoz. A jelenlegi hét testvér oblációjával tíztagúvá vált a bakonybéli Szent Günter Dékánia.
Az oblátusi elköteleződés négyéves folyamat. Az érdeklődő egy éven át ismerkedik a közösséggel, ha kitart elhatározásában, két éven át jelölt lesz, amit egy év próbaidő követ, ezután tehető le az obláció. A Bakonybélhez tartozó oblátusközösségnek mintegy negyven tagja van, akik négy dékániához tartoznak. A közösségek tagjai havonta találkoznak, hetente pedig imára gyűlnek össze. Évente közös lelkigyakorlaton vesznek részt a bakonybéli monostorban, és Szent Benedek ünnepe számukra egyben a találkozás alkalma is. Az oblátusokat a közös imádság és a bencés lelkiség megélése teszi élő közösséggé az áhítatban, de az irgalmasság cselekedetei is fontosak számukra. A Szent Lu­kács Dékánia az egyetlen, melynek tagjai lelkigondozással is foglalkoznak.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .