Verdi a kapuk előtt

Jóllehet a fesztivál populáris jellege kétségbevonhatatlan és a színvonal változó, a zenei élmény viszont „valódi”, mert e roppant szabad térben az ódon építmény kiváló akusztikájának köszönhetően nincs szükség mikrofonokra, hangszórókra és erősítőkre. A publikum értő fele pedig élénken reagál mindenre, amit lát — és főleg arra, amit hall. Itt bizony nem ritka a „futballmeccshangulat”. Megengedett a lazaság: a lelkes, elsöprő tetszésnyilvánításnak és az erős kritikának egyaránt fóruma az aréna. Az ováció és a ribillió természetes velejárója a felejthetetlen veronai nyárestéknek.
Néhány év kimaradt (1915—1918, 1940—1945), így az idei szezon a kilencvenegyedik lesz az újkori „gladiátorjátékok” sorában. A június 14-től szeptember 8-ig tartó centenáriumi fesztivált, amelynek programját itthon a Budapesti Olasz Kultúrintézetben ismertették a napokban, elsősorban a kétszáz esztendeje született Giuseppe Verdinek szentelik. Az Aidát a „formabontó” barcelonai La Fura dels Baus társulat állítja színre, de az aréna történetének legtöbbször játszott operája Gianfranco de Bosio — az 1913-as előadást felidéző — klasszikus rendezésében is látható lesz. Ugyancsak de Bosio jegyzi a Nabuccót; a Traviata Hugo de Ana, A trubadúr Franco Zeffirelli, a Rigoletto pedig Ivo Guerra visszatérő produkciója.
A Requiem Myung-Whun Chung vezényletével, a velencei Teatro La Fenice ének- és zenekarának közreműködésével szólal meg július 13-án.  
Az augusztus 15-i gálaesten Verdi mellett a másik kétszáz éve született mester, Richard Wagner életművéből is idéznek. Daniel Harding dirigálja a különleges koncertet, amelyen a fesztivál tiszteletbeli igazgatója — a nyár folyamán karmesterként és a Nabucco címszere-
pében is „arénázó” — Plácido Domingo mellett Evelyn Herlitzius, Violeta Urmana, Martina Serafin és Vitalij Kowaljow lép fel.
Verona nem feledkezik meg ikonikus szerelmespárjáról sem, a szezon végén újra műsorra tűzik Gounod népszerű Shakespeare-operáját, a Rómeó és Júliát (rendezője: Francesco Micheli).
Gőzerővel készül a jubileumra a gyönyörű észak-itáliai város, ahova idén is százezreket várnak a világ minden részéről. Számtalan kísérőrendezvényt terveznek, a Palazzo Fortiban megnyílt az „első operamúzeum”, az AM (Arena MuseOpera). Igényes albumok, multimédiás kiadványok, CD-k és DVD-k sorában összegzik az elmúlt száz év történéseit… — ahogy az elmaradhatatlan vásári csecsebecsékből és szolgáltatásokból sem lesz hiány. Egy biztos, Verona idén még hangosabban és feltűnőbben ünnepli Verdit, a zenét. Hamisítatlan mediterrán derűvel és vendégszeretettel.
(Bővebb tájékoztatás: www.arena.it)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .