Védenek és fociznak

A csapatot a szintén cigány származású Mezei István szervezte meg 1995-ben. Mint többször elmondta: a fiataloknak önmegbecsülést, boldogságot jelent, hogy tehetségüket a futball révén is kamatoztathatják. Emellett a csapat arra is felhívja az emberek figyelmét, hogy a nehezebb sorsú emberek körében is sok a tehetséges, a kitartó, a tenni, dolgozni akaró. Az egyre nagyobb sikereket elérő csapat szinte minden esztendőben eljut külföldi mérkőzésekre is. Így született meg az az ötlet, hogy jó volna a pápa biztonságára ügyelő svájci gárdisták focicsapatával is megmérkőzni egyszer. Végül 2011-ben, Rómában sor került az első összecsapásra, mely a vendégek győzelmét hozta. A visszavágó Felcsúton volt, ahol ismét fölényesen nyert a magyar cigány válogatott. E mérkőzés érdekességének számított az is, hogy ekkor engedélyezték először a futballszerető gárdistáknak, hogy „idegenben” játszhassanak.

A mostani, június 4-i mérkőzésre a Szent Péterről elnevezett, Vatikánhoz közeli sportpályán került sor. Az este nyolcra meghirdetett összecsapásra a Rómában élő magyarok közül is többen kíváncsiak voltak. Az eseményen megjelent hazánk szentszéki nagykövete, Győriványi Gábor is feleségével és négy gyermekével. Kilátogatott a pályára Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs felelőse is, aki kétnapos konferenciára érkezett a Vatikánba.


Az idő fogalma Olaszországban furcsán alakul. Ritka az olyan esemény, amely elkezdődik a meghirdetett időpontban. Ez alól azonban kivétel a Vatikán. Ott pontosak szoktak lenni, ám a mérkőzésre a testőrség csapata késve érkezett. Mint kiderült, az őrségváltás húzódott el, s a szolgálat természetesen minden más programot felülír.

A magyar csapat tagjai – kísérőik és a római magyarok szurkolása mellett – nyolcszor rezegtették meg a Svájci Gárda kapusának hálóját. A magyar csapat kísérői közül egy fiatal nő meg is jegyezte: a svájci gárdisták a Vatikán kapuit biztonságosan meg tudják védeni, ám a futballpálya kapuját már kevésbé… A pápai testőrség csapata csupán három gólt rúgott. Ezeknek a gárda játékosain kívül talán csak a mérkőzést megtekintő gárdaparancsnok – Daniel Anrig – örült, az őt kísérő magyar származású felesége pedig láthatóan igyekezett elfogulatlanul szurkolni mindkét csapatnak.

A másnapi L’Osservatore Romano, a Szentszék napilapja is beszámolt a mérkőzésről, Rúgd el magadtól az intoleranciát címmel.

Fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .