A Vatikán november 2-án nyilvánosságra hozta, hogy bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásáért október utolsó hétvégéjén őrizetbe vették a Szentszék volt gazdasági miniszterét és egy vele együttműködő, a Vatikánban dolgozó PR-szakembert.
A Corriere.it tájékoztatása szerint bilincsben vitték el Lucio Ángel Vallejo Balda prelátust, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkárát. Az ötvennégy éves spanyol egyházi méltóságot azzal gyanúsítják, hogy bizalmas vatikáni iratokat szivárogtatott ki. Vele együtt őrizetbe vették a harminckét éves jogásznőt, Francesca Immacolata Chaouquit is, aki tagja volt a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottságnak (COSEA), amelyet korábban Vallejo Balda vezetett, s amelybe éppen a spanyol egyházi vezető jelölte őt.
Az esetről a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi tett bejelentést. A szentszéki igaz­ságszolgáltatás azzal gyanúsítja a két említett személyt, hogy belső dokumentumokat adtak át két olasz újságírónak. Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi november elején készülnek megjelentetni azt a két könyvet, amelyek eddig „ismeretlen” dokumentumokra hivatkozva a Vatikán pénzügyeivel foglalkoznak.
A kihallgatást követően a női gyanúsítottat már elengedték, ő szabadlábon védekezhet. Vallejo Balda viszont továbbra is őrizetben marad. A szentszéki szóvivő emlékeztetett arra, hogy a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása a vatikáni törvények szerint bűncselekménynek minősül. (Forrás: Bonum TV/Vatican Insider)

További érdekes olvasnivalók

# Egyházunk - Ferenc pápa a romániai apostoli látogatása második napján, június 1-jén a magyarság egyik legfontosabb Mária-k ...

# Egyházunk - Erdő Péter részvéttáviratot küldött a szöuli érseknek