Vatileaks

A bíborosok a vatikáni csendőrség nyomozása mellett folytatták munkájukat. P. Federico Lombardi, az Apostoli Szentszék szóvivője június 18-án, lapzártánkkor tájékoztatta a sajtót arról, hogy a bíborosok eddig huszonhárom embert hallgattak meg, egyházi személyeket és civileket. Nem azért keresték meg őket, mert gyanúsítottak, hanem mert információval szolgálhattak.




Nem ismerhetjük a választ az eljárás alapvető kérdéseire: mi késztette Paolo Gabrielét, az egyházhoz hű családapát, hogy kockára tegye megbecsült létbiztonságát?

Miért nem semmisítette meg a bizonyítékot jelentő, nála lévő iratokat, amikor már észlelte, hogy gyanúba került?

Az ügynek továbbra is egyetlen gyanúsítottja van: Paolo Gabriele. Federico Lombardi kijelentette, hogy a sajtóban megjelent pletykák, melyek szerint már két bíboros, négy vagy öt világi személy, köztük egy újságíró is gyanúsított, valamint, hogy a Vatikán egyik munkatársa, egy internetes szakember „nyomtalanul eltűnt”, nem felelnek meg a valóságnak. Cáfolta azt a szóbeszédet is, miszerint tájékoztatták volna a szentatyát Paolo Gabriele bűntársairól. Azt is visszautasította, hogy a komornyik csupán „bűnbak” volna. Paolo Gabriele védőügyvédjei kérték védencük feltételes szabadlábra helyezését a vizsgálóbírótól, aki jelenleg tanulmányozza a kérelmet. A gyanúsított továbbra is előzetes letartóztatásban van.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .