Vatikán/Róma

Berlusconi a pápánál

Az olasz miniszterelnököt és kíséretét a június 6-i pápai kihallgatás után fogadta Tarcisio Bertone bíboros államtitkár is. A szívélyes megbeszélések során az olasz helyzetet érintő témákról esett szó, valamint arról, hogyan járul hozzá a katolikus egyház az ország életéhez. Szóba került továbbá néhány kérdés, amely a Szentszék és Olaszország között érvényben lévő megállapodások gyakorlati megvalósításához kapcsolódik. Végül megvizsgálták a nemzetközi helyzet egyes szempontjait, mint például a közel-keleti helyzet és az európai földrész spirituális, etikai és társadalmi fejlődésének távlatai.

A hit és az értelem párbeszéde

Az európai egyetemi tanárok szimpóziumának résztvevőit fogadta június 7-én XVI. Benedek pápa. A múlt évben rendezett találkozónak mintegy folytatása volt ez a mostani szimpózium, amely a filozófia távlatait kutatta a Kitágítani a racionalitás látóhatárát téma jegyében. A Szentatya megemlékezett II. János Pál tíz évvel ezelőtt megjelent Fides et ratio (Hit és értelem) kezdetű enciklikájáról. Az enciklika megjelenése óta eltelt évtized eseményei még világosabban jelzik azt a történelmi és kulturális irányzatot, amelyben a filozófiai kutatásnak haladnia kell. A modernség válsága ugyanis nem jelenti a filozófia hanyatlását, sőt a filozófiának ma még inkább olyan utak keresésére kell törekednie, amelyek elősegítik a válság igazi természetének a megértését. A kereszténység nemcsak tájékoztató, hanem formáló üzenet is. Nem lehet tehát az elméletek absztrakt világába zárni. A racionalitás horizontjának kitágítása legyen új nyitás azon realitás felé, amelyre az ember hivatott – egyedüliségében és totalitásában. Ezzel megnyílik az út a modernség igazi megértése felé is.

A Szentatya a FAO élelmezési értekezletéhez

„Az éhség elfogadhatatlan egy olyan világban, amely rendelkezik a felszámolásához szükséges eszközökkel” – állapította meg a pápa a FAO (az ENSZ élelmezésügyi világszervezete) római összejövetelének résztvevőihez intézett üzenetében. A piacok növekedő globalizálása nem mindig kedvez az élelmiszer-biztonságnak. A termelőrendszereket gyakran strukturális korlátok, továbbá protekcionista politikák és nyerészkedés befolyásolja, amelyek egész népességeket a fejlődési folyamatok peremére szorítanak. A Szentatya elismeréssel szólt a FAO és a főigazgató kezdeményezéséről, amellyel ismét felhívta a nemzetközi közösség figyelmét mindarra, ami akadályozza az éhség elleni küzdelmet. A jelenlegi helyzetben, amikor az élelmiszer-biztonságot a mezőgazdasági termékek drágulása fenyegeti, új stratégiákat kell kidolgozni a szegénység elleni küzdelmet illetően. A pápa felemelte szavát a kistermelők érdekében. Olyan politikai cselekvésre van szükség, amely a minden ember szívébe bevésett természeti törvény alapelveiből merít, amely védelmezi a személy méltóságát, és tiszteletben tartja a teremtés rendjét. A pápa Tarcisio Bertone bíboros államtitkárt kérte meg, hogy különleges figyelemmel kísérje a konferencia munkáját.

A bíboros államtitkár és az argentin államfő találkozása

A FAO székházában az élelmezésbiztonsági összejövetel alkalmából, június 3-án Tarcisio Bertone bíboros államtitkár szívélyes megbeszélést folytatott Cristina Fernández de Kirchner asszonnyal, az Argentin Köztársaság elnökével. A Szentszék arról tájékoztatott, hogy XVI. Benedek pápa nem tudott pozitívan válaszolni azoknak az állam- és kormányfőknek a kérésére, akik magánkihallgatáson kívántak a Szentatyával találkozni a római élelmiszerbiztonsági FAO ülés alkalmából. A pápa a jelentkezők nagy száma és az idő rövidsége, valamint a már előzetesen egyeztetett programjai miatt nem tudott eleget tenni kérésüknek.

2010-ben ismét kiállítják a torinói leplet

A Szentatya június 2-án fogadta a torinói főegyházmegye több mint hétezer hívét, akiket Severino Poletto bíboros, torinói érsek kísért el a római zarándoklatra. A pápa megragadta az alkalmat, hogy a világszerte várva várt hírt közzétegye: engedélyezte, hogy 1998 és 2000 után 2010-ben újból kiállítsák a torinói halotti leplet. „Ha Isten segítségével még élek és egészséges leszek, remélem, én is elmegyek a kiállításra” – tette hozzá XVI. Benedek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .