Vatikáni tudósok a gleccserek olvadásáról

Néhány idézet a jelentésből: „A fosszilis és más természetes energiaforrások agresszív kizsákmányolása beszennyezte a levegőt, az ivóvizet és a földeket. Ezer milliárd tonna szén-dioxidot és más, klimatikus szempontból fontos üvegházhatású gázt juttattunk a levegőbe. Ennek folytán ma a levegő széndioxid-koncentrációja magasabb, mint az elmúlt nyolcszázezer évben bármikor.”

„A trópusi, mérsékelt övi és sarkvidéki hegyi gleccserek jég- és hóvesztesége a gyors, globális klímaváltozás egyértelmű bizonyítéka. A gleccserek jelenlegi olvadása évi több mint egy milliméteres tengerszint-emelkedést okoz. Az Alpokban a XIX. század első felétől megfigyelhető a gleccserek visszahúzódása, a folyamat azonban az 1980-as évek óta jelentősen felgyorsult. Mára az Alpok gleccsereinek tömege több mint ötven százalékkal csökkent.”

Azzal az érveléssel szemben, hogy a földtörténet során mindig is voltak hidegebb és melegebb időszakok, a pápai testület leszögezi: a glaciális és interglaciális korszakok váltakozását elsősorban a bolygónk mozgása miatti csillagászati paraméterek változása, illetve az ebből fakadó természetes klímaváltozási folyamatok idézik elő. „Ilyen változások nagyságrendileg tízezer évenként vagy még ritkábban következnek be. A szén-dioxid és más üvegházhatású gázok, szennyező anyagok szintjének megfigyelt, ember által előidézett változása azonban tíz-száz éves időtartam alatt következik be, vagyis legalább százor olyan gyorsan.”

A vatikáni kutatók három intézkedést sürgetnek a világ valamennyi országában:

1. Haladéktalanul csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást a megújuló energiaforrásokra való sürgős átállással és más, szén-dioxidkibocsátást csökkentő stratégiák alkalmazásával. Be kell szüntetni az erdőirtást, a letarolt földeket erdősíteni kell, mégpedig néhány évtizeden belül.

2. Ötven százalékkal csökkenteni kell a melegedést előidéző szennyező anyagok (például metán, alacsony légköri ózon, fluorozott szénhidrogének) koncentrációját.

3. Fel kell készülni a tartós és hirtelen klimatikus változásokra, amelyeket a társadalom nem tud majd enyhíteni. Nemzetközi összefogással kell felkészülni a klímaváltozás természeti és társadalmi hatásaira, elsősorban a hegyek és a hegyi vízgyűjtők vonatkozásában.

„E három javaslat ára elenyésző ahhoz képest, amit a világnak akkor kell fizetnie, ha most nem cselekszünk” – szögezi le a jelentés.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .