Vatikáni állásfoglalása klímacsúcs előtt

Az enciklika június 18-án kerül a boltokba. Ferenc pápa fontosnak tartotta, hogy a dokumentum megjelenése és a november végén Párizsban összeülő klímakonferencia között elegendő idő álljon rendelkezésre a szöveg tanulmányozására. A szentatya tanító körlevelével szeretne hozzájárulni a tanácskozás sikeréhez, miután a perui Limában tavaly decemberben megtartott ENSZ-klímacsúcs résztvevői nem jutottak eredményre a globális felmelegedés megakadályozásának kérdésével kapcsolatban.
Ferenc pápa az első vázlat elkészítésével egy évvel ez­előtt bízta meg az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnökét, a ghánai származású Peter Turkson bíborost. A dokumentumon a szokásosnál nagyobb csapat dolgozott. Az anyag összeállításához a világ minden részéből kértek fel szakértőket, így már az enciklika alapanyaga is számos különböző nézőpontból vizsgálta a problémát.
Az így létrejött anyagot átolvasták a Hittani Kongregáció és a Pápai Ház egyes, a fel­adatra felkért teológusai, akik konstruktív javaslataikat is megfogalmazták a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Az enciklika természetesen nem pusztán tudományos ökológiai állásfoglalás; nézőpontja lelkipásztori. Marcelo Sánchez Sorondo prelátus, a Pápai Tudományos Akadémia rektora megfogalmazása szerint a dokumentum egyfelől kifejti, milyen állást foglal el a környezetvédelemmel kapcsolatban a társadalom, az ember, akinek bibliai kötelessége a teremtett világ védelme, másfelől pedig elemzi a Föld helyzetét, amelyet természeti és társadalmi törvények szabnak meg.
Az enciklika címe – Laudato sii (Áldott légy) – a pápa szívének oly kedves és a teremtésvédelem védőszentjeként is tisztelt Assisi Szent Ferenc Naphimnuszából való, amelyet a már betegségeinek fájdalmaitól szenvedő szent 1225-ben fejezett be. A Teremtő dicséretére írt költemény nyolc szakaszában fordul elő ez az áldás. Az enciklika a Vatikáni Könyvkiadónál jelenik meg.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .