Vatikán

Róma városvezetése várja a pápát

A szinódusi küldöttség október 8-i látogatása alkalmából Gianni Alemanno római főpolgármester közölte az ANSA hírügynökséggel, hogy miután a városi tanács egyhangúan megszavazta a Szentatya meghívását, az márciusban várható. A pontos dátum azonban a következő hetekben dől csak el. Gianni Alemanno szerint XVI. Benedek látogatása történelmi jelentőségű lesz, hiszen tizenkét év után először beszél majd pápa a városi tanács, vagyis Róma előtt. (ANSA)

Szociális enciklika – még az idén

XVI. Benedek pápa régóta várt szociális enciklikája Renato Raffaele Martino kuriális bíboros szerint valószínűleg még idén megjelenik. A bíboros október 8-án tartott sajtóértekezletén beszélt erről. (KAP)

Magyarok Nagyasszonya ünnepe a Vatikánban

Az ünnepet október 7-én ülték meg Rómában, a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában. A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros prímás, az MKPK elnöke volt, aki a püspöki szinóduson tartózkodik Rómában. A mintegy húsz koncelebráló pap között volt Udvardy György segédpüspök is, aki az MKPK képviselője a szinóduson, illetve a Pápai Magyar Intézet növendékei, a Rómában élő papok és szerzetesek, valamint három magyar pap a kassai főegyházmegyéből. A bíboros szentbeszédében hangsúlyozta: a kápolna létrejötte a Szűz Máriába vetett kitartó bizalomnak köszönhető. Szent István vatikáni zarándokháza itt, ezen a helyen 1776- ig állt. Amikor idejövünk a Vatikánba kifejezni tiszteletünket Magyarok Nagyasszonya iránt, akkor egyúttal az Apostoli Szentszékkel, Szent Péter utódával való szoros történelmi és ma is élő kapcsolatunkat erősítjük, tudatosítjuk magunkban újra és újra. Szükségünk van Magyarok Nagyasszonya közbenjárására. A washingtoni nemzeti kegyhely kápolnáját is természetesen a Magyarok Nagyasszonyának fogjuk szentelni. Erdő Péter bíboros végül így fohászkodott: kérjük a Boldogságos Szűz Máriát, ne engedje, hogy a csüggedés bármikor is erőt vegyen rajtunk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .