Vatikán

Karl Lampert osztrák egyházmegyés pap életét 1944-ben oltották ki egy német koncentrációs táborban, míg Josefa Martínez Pérez spanyol nővér és tizenkét társa 1936-ban halt vértanúhalált. További dekrétumok csodát tulajdonítanak négy személy közbenjárásának. Nyolc dekrétum a hősies erényeket ismeri el. (VR)

XVI. Benedek a kontantinápolyi küldöttséghez

Szent Péter és Pál, a római egyház pártfogói ünnepe alkalmából a hagyománynak megfelelően küldöttség érkezett Rómába a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátusról. Június 28-án fogadta őket a pápa. 
– Az önök részvétele az ünnepségeken – mondta a delegáció tagjainak – , miként a mi képviselőink jelenléte Konstantinápolyban Szent András ünnepén, kinyilvánítja a barátságot és a hiteles testvériséget, amely egységbe fűzi a római egyházat és a konstantinápolyi patriarkátust. E kötelék szilárd alapja az apostolok tanúságtételéből származó hit. Nagy figyelemmel kísérjük a katolikus és az ortodox egyház teológiai vegyes bizottságának munkáját. Pusztán emberi szempontból nézve úgy tűnhetne, hogy a teológiai párbeszéd nehezen halad előre. Valójában a párbeszéd ritmusa kapcsolódik a vitatott témák bonyolultságához, amely rendkívüli kutatási és reflexiós erőfeszítést, valamint kölcsönös nyitottságot követel
– állapította meg. (VR)

A gyémántmisés pápa szegényekkel ebédelt

XVI. Benedek pápa pappá szentelésének hatvanadik évfordulója alkalmából a lateráni Szent János-bazilikát hatalmas étkezővé alakították át. Az ebédet a bíborosi kollégium ajánlotta fel körülbelül ezer szegény ember számára. Egy étkeztető cégtől rendelték meg, és a Szent Péter Kör tagjai szolgálták fel. Az ebéd végén a bíborosi kollégium dékánja ajándékcsomagokat osztott szét a vendégek között. (MK)

A “Ratzinger-díj” kitüntetettjei

XVI. Benedek először adta át az egyesek szerint „a teológia Nobel-díjának” tekinthető kitüntetést június 30-án. Idén az ausztriai Heiligenkreuz ciszterci apátja, az ötvenéves bajor Maximilian Heimen kívül a nyolcvanöt éves Manlio Simonetti olasz egyháztörténész és a hetvenhat éves Olegario Gonzalez de Cardedal spanyol teológus kapta az ötvenezer eurós díjat, amelyet az új vatikáni Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány hozott létre. (KNA)
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .