Vatikán

A katolikusok száma az előző évhez képest 16 millióval növekedett, azaz jelenleg egymilliárd 131 millió katolikus él a világon. Ennek közel a fele (49,8 százalék) Amerikában él. Európában a katolikusok a népesség 25 százalékát alkotják, Ázsiában pedig 10 és fél százalékot tesznek ki. 2005 és 2006 között a püspökök száma 4841-ről 4898-ra emelkedett.

Az új Pápai Évkönyv adatai szerint az egyházmegyés és szerzetes papok száma meghaladja a 407 ezret. 2000 és 2006 között a papok száma a világon általánosságban folyamatosan növekedett, Európában és Amerikában azonban csökkenést észleltek Afrika és Ázsia javára. Százalékokban kifejezve 2000-ben a papok 81 százaléka Európában és Amerikában szolgált, míg 2006-ban 3 százalékos csökkenést tapasztaltak.
Az előző évhez képest közel egy százalékkal gyarapodott a papjelöltek aránya, számuk közel 116 ezer: a legtöbben az amerikai földrészen, a legkevesebben Óceániában vannak.

Az Egyesült Államok új szentszéki nagykövete

Mary Ann Glendon asszony, a Pápai Társadalomtudományi Akadémia nemrég leköszönt elnöke február 29-én mutatta be megbízólevelét, mint az Egyesült Államok új szentszéki nagykövete. Hozzá intézett szavaiban XVI. Benedek pápa beszélt a közel-keleti helyzetről is: reménykedik abban, hogy a tárgyalások elvezetnek majd a nukleáris fegyverek csökkentéséhez és megsemmisítéséhez. Örömét fejezte ki a pápa, hogy az Egyesült Államok fontosnak tartja a vallások és kultúrák közötti párbeszédet. A Szentszék meggyőződése, hogy az erőszak semmiféle ideológiával nem igazolható, és csak a valódi párbeszéd vezethet a konfliktusok megoldásához. Arra kérte az Egyesült Államok politikusait és közéleti szereplőit, hogy védelmezzék az életet a fogantatástól egészen a természetes halálig, továbbá, hogy támogassák a család intézményét. (MK)

Segítsük a súlyos betegeket!

A társadalom feladata, hogy segítse a súlyos betegeket, hogy méltósággal lépjék át a halál küszöbét – állapította meg XVI. Benedek pápa a Pápai Életvédő Akadémia kongresszusán. Az összejövetel témája: „A gyógyíthatatlan betegek és haldoklók gondozása: etikai és cselekvési irányelvek.” A pápa ismételten határozottan elítélte az eutanázia minden formáját. Annak a kívánságának adott hangot, hogy az egyház és a polgári intézmények közösen nyújtsanak segítséget a súlyos betegeknek és családtagjaiknak. Egy gyermek születésekor sajátos jogok illetik meg a családokat a munkaadók részéről, ehhez hasonló jogokat kellene biztosítani a végső stádiumban lévő betegek legközelebbi hozzátartozóinak.

A Fokoláre püspökbarátainak konferenciája

Isten szava milyen módon léphet be kovászként egy pluralista és szekularizált világba, elhozva az evangélium erejét a kultúrák szívébe? Összhangban az októberi püspöki szinódussal, ezzel a kérdéssel foglalkozott a mozgalom 32. nemzetközi összejövetele február 25-étől március 2-áig Castel Gandolfóban. A tanácskozás címe: „Isten Szava él: átalakulnak az emberek, a környezetek, a struktúrák.” A megnyitón beszédet mondott Miloslav Vlk és Giovanni Battista Re bíboros.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .