Innen-onnan

Jean-Pierre Ricard bíboros, a CCEE elnökhelyettese (képünkön) hangsúlyozta, hogy szükség van az ökumenikus testvériség tapasztalatának kiszélesítésére, különösen egy olyan korban, amikor elcsüggedhetünk az ökumenikus előrehaladás lassúsága láttán. Itt emlékeztetünk rá, hogy április 17-től 20-ig Budapesten ül össze a CCEE és a KEK vegyes bizottsága (CRME), amelynek célja az európai muzulmánokkal való kapcsolattartás.

A CCEE , amelynek elnöke Erdő Péter bíboros, magyar prímás, a földrész harmincnégy püspöki konferenciáját tömöríti egybe. A KEK pedig 125 ortodox, protestáns, anglikán egyházat, valamint negyven társult szervezetet képvisel. (Vatikáni Rádió)

A 49. eucharisztikus világkongresszus

Idén június 15-22-én lesz a kanadai Quebecben a 49. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Marc Ouellet bíboros érsek és a tartományi miniszterelnök, Jean Charest nagyon remélte, hogy XVI. Benedek pápa részt vesz a kongresszuson, mely Quebec város alapításának 400. évfordulóján lesz. Év elején azonban a Vatikánban közölték, hogy a pápa nem tud eleget tenni a meghívásnak. (KAP)

A L’Osservatore Romano német kiadásának szerkesztője

Az osztrák Astrid Haas személyében főszerkesztőnője lett a L‘Osservatore Romano német nyelvű heti kiadásának Az 54 éves újságírónő 1976-tól a római osztrák nagykövetségen dolgozott, 1980 óta pedig a lapnál. (KAP)

Az algériai egyház gondja

A 2006 februárjában kiadott elnöki rendelet értelmében csak a muzulmán istentisztelet engedélyezett. Azóta a helyi hatóságok már több papot megbüntettek. Algéria négy katolikus püspöke február 25-én tárgyalt a vallásügyi miniszterrel, keresve a megoldást a vallási kisebbségek számára. (La Croix)

Papok első kosárlabda-bajnoksága Rómában

Február 29-én Rómában papok és szeminaristák számára meghirdették az első kosárlabda- bajnokságot, amely a Maria Mater Ecclesiae nemzetközi kollégium „Sport: az új evangelizáció terepe” tanulmányi szemináriumához kapcsolódik. A bajnokságot az Olasz Sport Központ (CSI) szervezi a Világiak Pápai Tanácsának „Egyház és sport” szekciója védnökségével. A bajnokság első mérkőzésére március 1-jén került sor. (Magyar Kurir)

Marx érsek a metrón

A nemrég müncheni érsekké kinevezett 54 éves Reinhard Marx naponta metrón megy be schwabingi lakásáról hivatalába. Gyorsabb és környezetkímélő – mondja. Előző helyén, Trierben többször használta szolgálati kocsiját. (KNA)

A svájci püspökök a Szentföldön

A német és osztrák püspöki konferencia után március elsején a svájci főpásztorok is szolidaritási látogatásra, zarándoklatra utaztak a Szentföldre. A béketörekvéseket igyekeztek erősíteni, a keresztények helyzetét jobban megismerni. Az egyhetes látogatás során Betlehembe, Jeruzsálembe és Galilea szent helyeire zarándokoltak. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .