Vatikán

Létfontosságú kérdés a leendő papok és szerzetesek képzése. Különös figyelmet kell fordítani azokra az esetekre, amikor egyik szemináriumból a másikba helyeznek át jelölteket. A püspök legyen különösen éber, hogy felismerje a visszaélések esetleges jeleit, bárki kövesse is el azokat kiskorúak ellen. A megvádolt személy azonban mindaddig ártatlannak tekintendő, amíg bűnösségét be nem bizonyították. A levél fontos megállapítása, hogy mindenkor követni kell a polgári törvénykönyv előírásait a bűntény illetékes hatóságok elé terjesztésével, ám a szentségi belső fórum megsértése nélkül.

 A kongregáció levele részletesebben kitér arra: II. János Pál és Joseph Ratzinger bíboros (majd XVI. Benedek pápa) határozottan elkötelezte magát annak érdekében, hogy e súlyos kérdéssel megfelelő módon nézzenek szembe.

A levél leszögezi, hogy az egyes ügyek vizsgálata először a püspökök és a szerzetes elöljárók hatáskörébe tartozik. A továbbiakban a Hittani Kongregáció foglalkozik az esettel. Miután a kérdést megvizsgálták, a kongregáció előírja a püspök vagy a szerzetes elöljáró számára a további lépések megtételét. A bűnösnek minősülő egyházi személynek általában kétfajta egyházjogi büntetés jár. Az egyik a nyilvános szolgálat teljes vagy részleges megvonása, a súlyosabb az egyházi állapot elvesztése.

Támogatást kell nyújtani az áldozatoknak, tisztelettel kell bánni a feljelentőkkel, és biztosítani kell számukra a magánélet és a jó hírnév (privacy) védelmének jogát, továbbá megfelelő módon szem előtt kell tartani az egyes országok polgári törvényhozását. Végül pedig ki kell zárni a nyilvános szolgálatba való visszatérés lehetőségét, ha ez veszélyt jelent kiskorúak számára vagy botrány a közösségben.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő jegyzéket tett közzé a Hittani Kongregáció leveléről. Ebben megállapítja, hogy a levél új és fontos segítséget jelent az egyház számára, hogy minél hatékonyabban és távolba tekintve adhasson választ az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések csapására. Az egyház ezáltal is szeretné megújítani nevelői küldetése és tanúságtétele teljes szavahihetőségét. (VR)

Véget kell vetni a spekulációnak

XVI. Benedek pápa május 16-án, a Mater et Magistra enciklika megjelenésének ötvenedik évfordulója alkalmából fogadta a Iustitia et Pax pápai tanács által szervezett kongresszus mintegy kétszáz résztvevőjét. Az 1961-ben megjelent enciklikát XXIII. János adta ki.

A szentatya szerint továbbra is sürgős feladat az emberiséget sújtó egyenlőtlenségek leküzdése. Az egyenlőtlenségekkel a természetfelettire való nyitottságra van szükség, amely új erkölcsi gondolkodásmódhoz segíti hozzá az embert. Kártékony spekuláció tapasztalható az élelemelosztás, a vízellátás és a termőföld birtoklása terén. Ezek még jobban elszegényítik azokat, akik egyébként is súlyos nélkülözések között élnek. Az energia árának folytonos emelkedése sokszor kizárólag rövid távú gazdasági érdekeket szolgál. Igazságosan kellene elosztani a materiális és immateriális erőforrásokat, egy olyan globalizáció keretében, amely elvezethet a tényleges demokráciához. (VR)

Az Arab Liga új főtitkára a szentatyánál

 

XVI. Benedek május 18-án fogadta Nabil al-Arabit-t, az Arab Liga új főtitkárát (képünkön). Az eddigi egyiptomi külügyminisztert május 15-én választotta meg a liga huszonkét tagállama. Megfigyelők szerint a régió keresztény kisebbségeinek bizonytalan jövőjéről is szó esett. (KAP)

A pápa tovább írja könyvét

XVI. Benedek idén sem megy alpesi nyaralásra, július elején Castel Gandolfóba költözik – mondta Federico Lombardi szóvivő május 17-én. Július 6-tól 27-ig elmaradnak a szerdai általános fogadások. A nyolcvannégy éves szentatya Jézus-könyvének harmadik kötetét akarja írni. (VR)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .