Vatikán

A vatikáni pénzügyi ellenőrzés új vezetője

Ferenc pápa az olasz Tommaso Di Ruzzát nevezte ki a vatikáni pénzügyi ellenőrző hatóság (AIF) új igazgatójává. A vezető tisztviselő eddig helyettes igazgatóként működött. Elődje a svájci René Brülhart volt, aki november óta a hatóság elnökévé lépett elő. (KNA)

Az őszi szinódus munkadokumentuma

Az októberben tartandó rendes püspöki szinódus munkadokumentuma (instrumentum laboris) júniusban jelenik meg. Addigra értékelik ki a püspöki konferenciák válaszait a kérdőívekre. Ferenc pápa nem szeretné figyelmen kívül hagyni a tavaly októberi rendkívüli szinódus eredményeit, és elölről kezdeni a megbeszéléseket. Sokkal inkább ott kívánja folytatni azokat, ahol a záródokumentum szerint abbamaradtak. A megfogalmazásokban a lelkipásztori és nem a jogi nyelvezetre törekszenek. A párbeszéd és vita nyílt szellemben folytatódik. (KAP)


A pápa idén nem utazik Spanyolországba

Ferenc pápa levelében arról tájékoztatta a spanyol püspöki konferencia elnökét, hogy útjain elsősorban az egyház peremvidékeit keresi fel. A szegénység, a természeti katasztrófák és a polgárháborúk áldozatainak szeretne vigaszt vinni Ecuadorba, Bolíviába és Paraguayba, valamint Ugandába és a Közép-afrikai Köztársaságba.

Az új bíborosoknak írt pápai levél

A Vatikánban február 14-én ül össze a bíborosi konzisztórium, amelynek keretében Ferenc pápa húsz új bíborost kreál. A szentatya levélben kérte az új bíborosokat, hogy szerényen ünnepeljék meg felvételüket a bíborosi testületbe. Kinevezésük ugyanis nem jutalom, hatalmi pozíció vagy egy karrier csúcsa, hanem hivatás és szolgálat. (KAP)

Nem a sok gyerek a szegénység fő oka

Ferenc pápa a január 21-i általános fogadáson kijelentette: nem a sok gyerek a családok elszegényedésének fő oka, hanem az embert megvető gazdasági rendszer, amely a pénzt helyezi a középpontba. A szentatya arról is szólt: nagy örömére szolgált, hogy a Fülöp-szigeteken sok nagycsaláddal találkozott, amelyekben a gyermekeket Isten ajándékának tekintik. (KNA)

Gyorsabb eljárás a szexuális visszaélések esetén

Ferenc pápa hét taggal bővítette a Hittani Kongregációban a szexuális visszaélést elkövető papok ügyeit vizsgáló grémiumot, amely Charles Scicluna püspök vezetésével működik. A 2001-ben felállított testület új tagjai mellékállásban dolgoznak. (KNA)

Politikai tárgyalások Vietnámmal

Fernando Filoni kuriális bíboros január 20-án háromnegyed órán át tárgyalt Nguyen Tan Dung vietnami miniszterelnökkel. A Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozata szerint további közeledési szándékot tapasztalt a kommunista hatalom részéről. A missziós kongregáció prefektusa Ferenc pápát kísérte el ázsiai útján, és Manilából utazott Vietnamba. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .