Magyar mise – szerzetesekkel

Megemlékezett a közösség két egykori szerzeteséről – Békés Gellért bencésről és Alszeghy Zoltán jezsuita teológusról is. Békés Gellért száz éve, 1915. január 3-án született. A Sapientia című folyóiratban az ugyancsak Rómában élő és a Vatikánban dolgozó Somorjai Ádám bencés rendtárs emlékezett meg róla. Alszeghy Zoltán jezsuita teológus szintén száz esztendeje született, 1915. június 15-én. Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Pápai Gergely Egyetemen január 16-án emlékülést tartottak, amelyen életrajzát Patsch Ferenc jezsuita ismertette. A római közösség két egykori tagja elismert tudományos munkája mellett rendszeresen tartott nagyböjti lelkigyakorlatokat is a magyar híveknek. A közelmúltban, december 6-án, kilencvenöt éves korában hunyt el Czakó Veronika Ivenne nővér, aki hosszú évtizedeken át élt Rómában az Isteni Megváltóról nevezett nővérek rendi központjában, majd a Via F. Tamagnón lévő magyar házban.


A szentmise végén a világon közel négyszázezer tagot számláló Ferences Világi Rend tavaly novemberben Assisiben ülésező általános káptalanján megválasztott miniszter generális, Kauser Tibor mutatkozott be. A háromgyermekes építészmérnök hat esztendőn át lesz elöljárója a világ száztizenhat országában jelen lévő világiak rendjének.

Amint Erdő Péter bíboros fogalmazott: „A megszentelt élet éve ráirányítja a figyelmet a szerzetesek életére, munkájára, amely szerves részét alkotja a helyi egyházak és a világegyház életének. A szegénység, a szüzesség és az engedelmesség jelei irányt mutatnak. Világító fények, amelyek a mindennapi életben a túlsó partról, Isten dicsőségének világából ragyognak.”

A Ferences Világi Rend tagjai a világban élve, polgári foglalkozást űzve, családban vagy egyedülállóként hirdetik az evangélium hírét, s mutatják meg életükkel, miként lehet a mai világban is világító fény az ember keresztényként, katolikusként, hasonlóan a szerzetesi hivatást választókhoz.

Fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .